Infofinanciar > Info > Raport BNS: Sindicaliștii susțin creșterea salariului minim, dar vin cu o serie de propuneri privind noile modificări necesare
Info

Raport BNS: Sindicaliștii susțin creșterea salariului minim, dar vin cu o serie de propuneri privind noile modificări necesare

Raport BNS: Sindicaliștii susțin creșterea salariului minim, dar vin cu o serie de propuneri privind noile modificări necesare
sursa foto economica.net

Blocul Național Sindical din România a înaintat un comunicat prin care susține creșterea salariului minim la 3.000 de lei, după propunerile recente ale guvernanților, dar oferă totodată mai multe propuneri cu privire la contribuțiile sociale, pensii și impozitul pe venit.

Raportul BNS subliniază că decizia referitoare la salariul minim trebuie luată plecând de la revizuirea impozitului pe veniturile salariale prin ajustarea deducerilor personale, pentru toate veniturile salariale până la 5500 lei, consultarea reală a partenerilor sociali, distribuție echitabilă a valorii adăugate și revizuirea politicilor fiscale în domeniul muncii.

Ce propuneri au adus sindicaliștii

Sindicaliștii susțin revizuirea impozitului pe veniturile salariale prin ajustarea deducerilor personale, pentru toate veniturile salariale pana la 5500 lei, ceea ce ar contribui la evitarea comprimării excesive a grilei salariale în zona salariului minim. În acest moment, aproximativ 32% dintre salariații cu contracte de muncă cu timp complet au venituri sub 3000 lei, 70% dintre salariații cu contracte de munca cu timp complet au câștiguri salariale brute sub 5500 lei, se arată în comunicatul citat de Economedia.

De asemenea, BNS  mai propune păstrarea bazei de calcul a contribuțiilor sociale, în special în cazul pensiilor la valoarea salariului minim. BNS susține că în special în cazul pensiilor, o abordare precum cea propusă de Guvern înseamnă un cost asumat de salariat în viitor prin obținerea unei pensii mai mici. O astfel de politică este una periculoasă ce ar putea stimula munca la gri, potrivit raportului.

Mai mult, raportul atrage atenția asupra faptului că, deși salariul minim a crescut în ultimii ani, această creștere nu este proporțională cu câștigul salarial mediu, iar în 2021 și 2022 nu s-a reușit menținerea puterii de cumpărare a salariului minim. Astfel, în termeni reali, salariul minim s-a redus față de anul trecut, se arată în raport.

Astfel, Soluția propusă de Ministerul Muncii (3000 lei salariul brut, din care doar 2800 baza de calcul a contribuțiilor sociale și impozitelor), așa cum reiese din declarațiile de presa, înseamnă:

–  O creștere netă a salariului minim de aproximativ 342 lei, din care: 92 lei asumat de buget prin revizuirea politicii fiscale și 250 lei asumați de angajator prin creșterea valorii brute a salariului minim.

–  O penalizare in viitor, in momentul pensionarii prin scoaterea din baza de calcul a CAS a 200 de lei.

–  Beneficiază direct de măsură doar salariații care câștiga la nivelul salariului minim – adică aproximativ 30% din salariați.

–  Impactul bugetar direct este de aproximativ 2,1 miliarde de lei, in plus la bugetul consolidat.

Care este soluția propusă de BNS

–  O creștere a salariului minim de 351 lei, din care: 101 lei asumat de buget prin revizuirea politicii fiscale si 250 asumați de angajator prin creșterea valorii salariului brut.

–  Creșterea salariului brut se va reflecta în întregime și în calculul pensiei la momentul pensionarii, salariatul nefiind penalizat în viitor

– Beneficiază de revizuirea politicii fiscale aproximativ 70% din salariați,

– Impactul bugetar direct este de aproximativ 3,3 mld lei, în minus la bugetul consolidat, impact ce poate fi atenuat prin creșterea salariilor brute antrenată de creșterea salariului minim.