Info

Se anunță reforma pensiilor! Cu ce noutăți vine Ministerul Muncii

Bani, Sursă foto: mediafax.ro
Sursă foto: mediafax.ro

Ministerul Muncii lucrează în prezent la creionarea unei reforme a pensiilor speciale asumată prin PNRR, care să respecte recomandările Băncii Mondiale. Însă, până în acest moment, partidele din cadrul coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR nu au căzut de acord asupra unei versiuni finale a proiectului.

Astfel, noile prevederi luate în calcul de responsabilii din cadrul ministerului vor fi aplicate celor șase mari categorii de pensionari care primesc îndemnizație specială: magistrați, diplomați, funcționarii parlamentari, personal aeronautic civil, personalul auxiliar din instanțe și angajații Curții de Conturi. Însă, modificările nu se vor aplica și angajaților din structurile MAI și MApN (poliție, militari, servicii secrete), dat fiind contextul războiului din Ucraina.

Ce modificări sunt luate în calcul

Astfel, această reformă, bazată pe recomandările făcute de Banca Mondială, ar duce la următoarele modificări:

a) vârsta de pensionare să ajungă treptat la 65 de ani. Vârsta de pensionare ar urma să crească cu câte 6 luni / an timp de zece ani, astfel încât să se ajungă la cei 65 de ani ceruți de Banca Mondială
b) vechimea în specialitate necesară pensionării să fie de minimum 30 de ani
c) pensia să fie calculată ca 65% din media veniturilor brute pe 5 ani consecutivi, la alegere din ultimii 10 ani de activitate
d) la procentul de 65% din media salariilor se va ajunge treptat de la actualul 80%, în zece ani

De asemenea, în cazul judecătorilor și procurorilor, Banca Mondială a recomandat ca vârsta de pensionare a persoanelor din acest segment de activitate să fie modificată. Conform legilor aflate în vigoare, acești salariați au dreptul de a se pensiona la orice vârstă cu 25 sau mai mulți ani de activitate profesională, scriu cei de la Economedia.

Acest prag, în opinia Băncii Mondiale, ar trebui crescut treptat la 30 de ani și, totodată, în lege să fie introdusă o cerință privind vârsta minimă de pensionare. În plus, instituția internațională a mai spus că această vârstă ar trebui să fie crescută treptat până la 60 sau 65 de ani.

O altă măsură din cadrul reformei prevede ca pensia netă inițială să nu poată depăși 100% din salariul net al persoanei în anul pensionării.

Legea pensiilor speciale, modificată prin schimbarea Constituției

Acum o săptămână, deputatul PNL Ionel Dancă a transmis că, pentru a aduce modificări pensiilor speciale, autoritățile trebuie să schimbe Constituția.

„Este nevoie de o reformă radicală, dură, a întregului sistem în ceea ce privește așa-numitele pensii speciale, indiferent ce denumire au ele, că este indemnizație de serviciu, indemnizație pentru limită de vârstă sau diverse alte formule, dar din păcate, ce am văzut din consultările pe care le-a avut Ministerul Muncii cu specialiștii de la Banca Mondială și așa mai departe, cu contractele de consultanță aferente acordate, nu a rezultat o formulă care să rezolve această inechitate socială flagrantă”, a susținut atunci oficialul liberal.

„O reformă a sistemului de pensii speciale în momentul de față în România este aproape imposibilă, atât timp cât CCR și magistrații vor trebui să decidă în interes propriu dacă mai au dreptul ei înșiși la aceste pensii speciale sau nu. Este o opinie personală, o rezolvare pe termen lung a modului în care se acordă aceste pensii speciale nu poate fi făcută decât printr-o modificare a Constituției, în sensul în care principiul contributivității în acordarea pensiilor din sistemul public să fie instituit prin Constituție, astfel încât orice abatere sau derogare de la acest principiu să fie neconstituțională”, a mai completat Dancă.