Info

Guvernul a făcut anunțul! Pensiile vor fi majorate cu 15%, iar salariul minim va ajunge la 3000 de lei

capital.ro
FOTO: capital.ro

Premierul Nicolae Ciucă susține că executivul pe care îl conduce își va menține poziția în ceea ce privește procentul de majorare a pensiilor cu 15%. De asemenea, guvernul nu exclude ca salariul minim să ajungă la 3000 de lei. Președintele PNL a precizat că în momentul de față, se ”dau lupte grele” în cadrul birourilor guvernamentale pentru a face posibilă, în baza estimărilor bugetare, majorarea pensiilor cu 15%.

„ Se lucrează în acest moment la nivelul structurilor de specialitate şi pe baza prognozele bugetare să asigurăm acea anvelopă de creştere 15% din buget pentru să asigurăm creşterea pensiilor. Este în analiză şi ne dorim ca din acest pachet să asigurăm o creştere pentru cei cu pensiile cele mai mici”.

Guvernanții vor să majoreze salariul minim până la 3000 de lei

Mai mult, coaliția de guvernare va dezbate și asupra majorării salariului minim, care ar urma să ajungă până la 3000 de lei.  Nicolae Ciucă a dat asigurări că Guvernul va menține și în cursul anului viitor ajutorul de 50 de euro oferit odată la două luni la care se vor adăuga și alte facilități fiscale.

„În acest moment există acest angajament ca pensiile să fie crescute în limita inflației, să putem să acoperim această pierdere în bugetul fiecărei familii și de asemenea să identificăm celelalte măsuri pe care putem să le luăm pentru persoanele vulnerabile.

Ca atare, măsurile pe care le-am adoptat, cei 50 de euro la fiecare două luni vor continua și în anul viitor și vom găsi și alte soluții pentru a putea să-i sprijinim”.

Nicolae Ciucă specificat și valoarea impactului bugetar provocat de majorarea pensiilor, prin urmare, o creștere de 10% ar costa bugetul de stat 11 miliarde de lei, iar 15% ar sărăci visteria statului cu 16,5 miliarde de lei.

Pensiile vor fi majorate cu același indice procentual

Indiferent de procentul asupra căruia guvernanții vor cădea de acord, pensiile vor fi majorate indiferent de cuantumul acestora ”deocamdată, la Ministerul de Finanţe se fac simulări. O majorare cu 10 procente ar costa bugetul de stat 11 miliarde de lei, iar o creştere de 15 procente, 16,5 miliarde de lei.

În funcţie de procentul pe care îl vor conveni politicienii, majorarea s-ar aplica tuturor pensiilor, indiferent de valoarea acestora. PSD ar fi vrut ca această creştere să fie diferenţiată, numai că acest lucru nu ar fi constituțional”, spre nemulțumirea lui Marcel Ciolacu care este de altă părere „ Eu am o altă abordare.  Nu pot accepta ca o pensie de 1.800 de lei să se mărească cu 270 de lei, iar o pensie de 18.000 să se mărească cu 2.700 de lei, de 10 ori faţă de cel cu pensia de 1.800.

Stabilim anvelopa şi avem grijă ca toată lumea să treacă de această perioadă complicată. E foarte simplu să facem ca pe timpul lui Ceauşescu, să facem un pauşal”, potrivit antena3.ro.