Infofinanciar > Lumea la zi > Nici ai lui nu îl mai suportă! „Eliberarea de fascismul lui Vladimir Putin trece prin Ucraina”
Lumea la zi

Nici ai lui nu îl mai suportă! „Eliberarea de fascismul lui Vladimir Putin trece prin Ucraina”

Vladimir Putin, președintele Rusiei,
Sursa foto: Veridica

O victorie în Ucraina este o necesitate pentru o tranziție democratică la Moscova, au apreciat sâmbătă opozanții ruși ai administrației Putin, potrivit AFP.

La Conferința de securitate de la Munchen a participat fostul campion mondial de șah și opozant al președintelui Vladimir Putin, Garry Kasparov, care a declarat că o victorie a forțelor ucrainene este „condiția prealabilă pentru democrație în Rusia”.

Opozanții lui Vladimir Putin îndeamnă la sporirea sprijinului pentru Ucraina

Pe lângă fostul oligarh Mihail Hodorkovski, jurnalista Ianna Nemţova, fiica opozantului rus Boris Nemțov, asasinat la Moscova în 2015, și istoricul Irina Șerbakova, cofondatoare a ONG-ului Memorial și laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2022, Kasparov a participat la o masă rotundă despre „viitorul democratic” al Rusiei.

„Eliberarea de fascismul lui Putin trece prin Ucraina. Ruşii trăiesc într-o bulă. Ea poate fi spartă doar dacă ideea imperiului se prăbuşeşte datorită unei înfrângeri militare”, a subliniat Garry Kasparov, care nu mai locuiește în Rusia de 10 ani.

În viziunea sa„ Războiul va fi pierdut atunci când vor fi conştienţi că pierd războiul, şi nu în funcţie de câştigurile şi pierderile unor teritorii. Nicio cheltuială nu este excesivă pentru Ucraina”, spune Garry Kasparov.

Dezescaladarea și relaxarea eforturilor aliaților Kievului sunt de temut, a declarat Hodorkovski, care a fost încarcerat între 2003 și 2013 după ce a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia.

Cum răspund cetățenii ruși la agresiune

Șerbakova, a cărei organizație non-guvernamentală (ONG), care a lucrat mai ales pentru a face cronica fărădelegilor stalinismului, a fost desființată la sfârșitul anului 2021, a declarat că „Este o perioadă tragică, este dureros de auzit pentru ucraineni pentru că ei plătesc cu sânge, dar (…) ca să ieşi în stradă în Rusia trebuie să fii foarte curajos. Are loc o rescriere a istoriei,  pentru că ruşii nu simt nevoia să se confrunte cu crimele comise în trecut (n.r. în epoca URSS)

Jurnalista Ianna Nemţova a intervenit și ea, și a tras un semnal de alarmă asupra pasivității cu care cetățenii Federației Ruse tratează conflictul din Ucraina „Una din greşelile de după căderea URSS a fost că nu au existat suficiente eforturi pentru a explica oamenilor ce înseamnă democraţia. Pentru un posibil viitor democratic trebuie vorbit societăţii ruseşti: majoritatea sunt neutri, nu sunt interesaţi de Ucraina, nu cred că nu pot avea vreo influenţă, aşa că sunt pasivi. Cea mai mare misiune a noastră este să îi ajutăm să reflecteze asupra atrocităţilor comise în Ucraina”  a explicat Ianna Nemţova.