Infofinanciar > Lumea la zi > Rachetele care pot schimba soarta războiului din Ucraina. România le are în dotare
Lumea la zi

Rachetele care pot schimba soarta războiului din Ucraina. România le are în dotare

HIMARS
Foto: thedefensepost.com

Sistemul HIMARS este produs de Statele Unite și doar cinci ţări din lume, între care România, îl mai au în dotare. Fiabilitatea acestora și faptul că pot nimeri o țintă cu o abatere de maximum șase metri.

Un game-changer

Prezent într-o emisiune TV, generalul Cristian Barbu, a explicat despre arma cea mai perfecționată pe care o va trimite SUA în Ucraina. Este vorba despre lansatoarele multiple de rachete HIMARS, care au o rază de acţiune de peste 70 de kilometri.

„Poate fi în acest moment un ”game-changer” pentru că acest sistem – și îi spune sistem pentru că are două mari componente – poate lovi ținte cu mare precizie în comparație cu sistemul echivalent rusesc la distanțe de 70 de kilometri. Sunt două elemente: distanța, care este mult mai mare decât ce aveau până în acest moment ucrainenii – se bazau pe 40 de kilometri maximum, prin acele obuziere M-777”, a spus generalul Barbu.

”Dar nu este numai ideea de distanță, ci de precizie. O rază de acțiune a unei rachete HIMARS este în jur de 6 metri, deci poate să lovească o țintă cam în zona în care ne aflăm noi aici, în studio. Vă dați seama, la 70 de kilometri ce precizie poate să aibă. De aici a apărut această emoție extraordinară”, a mai explicat generalul.

Bineînțeles, noul pachet de ajutor militar american include, de asemenea, muniţie, radare de diferite tipuri şi cantităţi suplimentare de rachete antitanc.

HIMARS, brațul forte

Sistemele M142 HIMARD (High Mobility Artillery Rocket System) sunt o versiune modernizată, mai ușoară, a sistemului M270 MLRS, dezvoltat în anii 1970 de către SUA și aliații săi.

Himars poate transporta două tipuri de stații de lansare a rachetelor: una capabilă să lanseze șase rachete ghidate de 227 mm în același timp, iar cealaltă o singură rachetă tactică ATACMS cu rază de acțiune mai mare. O echipă mică poate reîncărca singură rachetele în câteva minute. Acest lucru va necesita instruirea soldaților ucraineni. Armata SUA are deja unități HIMARS în Europa, iar Polonia și România au achiziționat sistemele.

Lansatoarele multiple de rachete americane vor permite forțelor armate ucrainene să lovească în profunzimea pozițiilor rusești, poziționându-și în același timp bateriile mai departe de front. Rachetele sunt ghidate prin GPS și au o rază de acțiune de aproximativ două ori mai mare decât tunurile convenționale cu obuze deja furnizate de SUA, M777 Howitzer.

Această rază de acțiune permite ca bateriile să fie plasate în afara razei de acțiune a artileriei rusești, putând totuși să le lovească. Aceste rachete ar putea, de asemenea, să bombardeze depozitele logistice ale armatei ruse aflate la mare distanță în spatele liniilor frontului.