Infofinanciar > Lumea la zi > Putin vrea asigurări! Luptătorii Wagner trebuie se semneze jurământul de credință
Lumea la zi

Putin vrea asigurări! Luptătorii Wagner trebuie se semneze jurământul de credință

Wagner Sursă foto POLITICO
Sursă foto: POLITICO

Președintele Vladimir Putin a ordonat luptătorilor Wagner să semneze un jurământ de credință față de statul rus, după un accident mortal de avion care se crede că l-a ucis pe Evgheni Prigojin, șeful volatil al grupului de mercenari. 

Putin a semnat vineri decretul care aduce această schimbare cu efect imediat, după ce Kremlinul a declarat că sugestiile occidentale potrivit cărora Prigojin ar fi fost ucis la ordinele sale sunt o „minciună absolută”. Kremlinul a refuzat să confirme definitiv moartea acestuia, invocând necesitatea de a aștepta rezultatele testelor. 

Autoritatea aviatică rusă a declarat că Prigojin se afla la bordul unui avion privat care s-a prăbușit miercuri seara la nord-vest de Moscova, fără supraviețuitori, la exact două luni după ce a condus o revoltă eșuată împotriva șefilor armatei. 

Președintele Vladimir Putin a transmis joi condoleanțe familiilor celor decedați în accident și a vorbit despre Prigojin la timpul trecut. 

Moscova nu confirmă moartea lui Prigojin 

El a citat „informații preliminare” care indică faptul că Prigojin și asociații săi de top din Wagner au fost uciși cu toții și, deși l-a lăudat pe Prigojin, a spus că acesta a făcut, de asemenea, unele „greșeli grave”. 

Introducerea de către Putin a unui jurământ obligatoriu pentru angajații Wagner și ai altor contractori militari privați a fost o mișcare clară de a aduce astfel de grupuri sub un control mai strict al statului. 

Decretul, publicat pe site-ul web al Kremlinului, obligă orice persoană care desfășoară activități în numele armatei sau care sprijină ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială” din Ucraina să depună un jurământ oficial de credință față de Rusia. 

Descris în decret ca fiind un pas pentru a forja bazele spirituale și morale ale apărării Rusiei, formularea jurământului include o linie în care cei care îl depun promit să urmeze cu strictețe ordinele comandanților și liderilor superiori. 

Politicieni și comentatori occidentali au sugerat, fără a prezenta dovezi, că Putin a ordonat uciderea lui Prigojin pentru a-l pedepsi pentru lansarea revoltei din 23-34 iunie împotriva conducerii armatei, care a reprezentat, de asemenea, cea mai mare provocare la adresa propriului Putin de la venirea sa la putere în 1999. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că această acuzație și multe altele asemănătoare sunt false. 

„Există acum o mulțime de speculații în jurul acestui accident de avion și a morții tragice a pasagerilor avionului, inclusiv a lui Evgheni Prigojin. Desigur, în Occident, toate aceste speculații sunt prezentate dintr-un unghi bine cunoscut”, a declarat Peskov reporterilor. 

„Toate acestea sunt o minciună absolută, iar aici, atunci când se acoperă această problemă, este necesar să te bazezi pe fapte. Nu există încă multe fapte. Ele trebuie să fie stabilite în cursul acțiunilor de investigare”, a spus el. 

Ancheta este în desfășurare 

Anchetatorii ruși au deschis o anchetă pentru a afla ce s-a întâmplat, dar nu au spus încă ce anume suspectează că a provocat căderea bruscă a avionului din cer. De asemenea, nu au confirmat oficial nici identitatea celor 10 cadavre recuperate din epavă. 

Întrebat dacă Kremlinul a primit confirmarea oficială a morții lui Prigojin, Peskov a declarat vineri: „Dacă ați ascultat cu atenție declarația președintelui rus, acesta a spus că toate testele necesare, inclusiv testele genetice, vor fi efectuate acum. Rezultatele oficiale – de îndată ce vor fi gata să fie publicate, vor fi publicate”. 

Peskov, care a declarat că Putin nu s-a întâlnit recent cu Prigojin, a mai spus că nu este clar cât timp vor dura testele și munca de investigație. 

Prin urmare, era imposibil să începem să vorbim despre faptul că Putin va participa la înmormântarea lui Prigozhin, a spus Peskov ca răspuns la o întrebare pe această temă. 

„Nu există încă nicio dată pentru înmormântare, este imposibil să vorbim deloc despre asta. Singurul lucru pe care îl pot spune este că președintele are un program destul de încărcat în acest moment”. 

Nigel Gould-Davies, un fost ambasador britanic în Belarus, care este în prezent senior fellow la Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS), a declarat că funeraliile vor fi semnificative. 

„Dacă Putin dorește să sublinieze că Prigozhin a murit ca un trădător, el va ignora acest lucru”, a declarat Gould-Davies. 

„În timp ce susținătorii lui Prigojin ar putea folosi acest lucru ca o oportunitate de a face elogiul lui și al criticii sale la adresa conducerii războiului de către Kremlin – și ar putea întări ostilitatea unui nucleu de loialiști ai lui Wagner față de Kremlin”, a spus el. 

Serviciile secrete militare britanice au declarat vineri că nu există încă dovezi definitive că Prigozhin a fost la bord, dar că este „foarte probabil” ca acesta să fie mort. 

Pentagonul a declarat că propria sa evaluare inițială este că Prigojin a fost ucis, potrivit Reuters.

Postul de știri rusesc Baza, care are surse bune în rândul agențiilor de aplicare a legii, a raportat că anchetatorii se concentrează pe o teorie potrivit căreia una sau două bombe ar fi fost amplasate la bordul avionului. 

Întrebat despre viitorul Grupului Wagner, care are o serie de contracte profitabile în Africa și un contingent în Belarus care antrenează armata de acolo, dar care acum pare fără lider, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, a fost concis. 

„Nu vă pot spune nimic acum, nu știu”, a spus el.