Lumea la zi

Erdogan își asumă rolul de mediator în războiul din Ucraina! „Să găsim calea cea mai scurtă şi mai justă spre masa negocierilor”

aljazeera.com
HOTO:aljazeera.com

Turcia își reafirmă statutul de mediator în cazul conflictului din Ucraina și susține că singura modalitate de a soluționa conflictul început pe 24 februarie an curent constă în dialogul diplomatic, a susținut Recep Erdogan în cadrul ședinței trilaterale de la Lvov la care paricipă secretarul general ONU alături de președintele ucrainean, conform celor de la dpa.

Administrația Prezidențială Turcă a emis un comunicat în care au prezentat linia de acțiune după care se va ghida în perioada următoare.

‘Suntem pregătiţi să acţionăm ca facilitator sau mediator către obiectivul de resuscitare a negocierilor în parametrii care s-au conturat la Istanbul’, a afirmat Erdogan, potrivit declaraţiilor publicate de preşedinţia turcă.

Turcia, în căutarea păcii

În continuarea comunicatului președintele turc face referie și la onmologul său din Rusia.

‘Ceea ce contează este să găsim calea cea mai scurtă şi mai justă spre masa negocierilor’, a mai spus preşedintele turc, adăugând că va discuta alte detalii cu omologul său rus Vladimir Putin.

Poziția pe care o adoptă regimul de la Ankara este una neutră, prin care nu susține războiul din Ucraina dar nu se raliază Occidentului în strategia de sancționare a Federației Ruse.

În cadrul trilaterealei, subiectul principal este centrat în jurul acordului privind exportul de cereale ucrainean. Kievul împreună cu Rusia acoperă aproximativ 30% din exporturile totale de grâu la nivel global.

Președintele turc, inainte de a ajunge în ucraina la Lvov a avut o escală pe aeroprotul Rzeszow din Polonia, după care și-a continuat drumul spre destinație, pe cale rutieră.

UE nu vede cu ochi buni statutul de mediator al regimului de la Ankara

Pe dealtă parte acțiunile de mediere pe care le întreprinde Turcia nu sunt pe placul liderilor de la Bruxelles, pe motiv că nu se poate să joci pentru ambele tabere, fie susții Ucraina fie joci de parte rușilor. Un official European a denunțat modul de acțiune practicat de Ankara și a declarant următoarele:

”Nu poți fi cu ambele părți într-un asemenea război. Este membru NATO”, această strategie este definite de experții relațiilor internaționale drept ”Cavalerul Negru”. În războiul declarațiilor, tabăra adversă prin vocea unui senior ce a acționat pe scena internațională a declarant faptul că:

Turcia „este pro-Ucraina fără a fi anti-Rusia”, a declarat Sinan Ulgen, un fost diplomat turc și membru senior la think tank-ul Carnegie Europe, citat de politico.eu

La nivel bilateral, Erdogan va discuta cu omologol său ucrainean toate aspectele ce țin de parteneraitul strategic încheiat între Ucraina și Turcia, întâlnirea dintre cei doi a avut loc la Palatul istoric Potocki.

Ultima întâlnire fizică dintre cei doi președinți a avut loc pe 3 februarie an current, după care în timpul desfășurării războiului, între cei doi lideri comunicarea s-a realizat telefonic.

În altă ordine de idei serviciul de presă al secretarului general ONU, Antonio Guterres a confirmat sosirea acestuia la Lvov, joi 18 august an curent.

În ziua precedentă, Guterres a condamnat atacurile de la centrala Zaporojie și s-a arătat îngrijorat, acesta susținând că este necesar ca Autoritatea Internațională pentru Energie Atomică să trimită o comisie pentru verifica stare centralei nucleare.