Infofinanciar > Lumea la zi > „Mișcări de trupe” în Israel! Premierul Benjamin Netanyahu își va prezenta noul guvern
Lumea la zi

„Mișcări de trupe” în Israel! Premierul Benjamin Netanyahu își va prezenta noul guvern

Benjamin Netanyahu, Sursă foto: Reuters
Sursă foto: Reuters

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunțat luni că își va prezenta joi noul Executiv în faţa Knesset-ului (Parlamentului). Acesta va fi compus de membrii politici ai extremei dreapta și din partidele ultraortodoxe.

„Votul pentru formarea guvernului va avea loc joi la ora 11 a.m. (09:00 GMT), într-o sesiune specială a Knesset-ului” a susținut Yariv Levin, în cadrul unui comunicat.

Netanyahu a avut ca termen limită data de 11 decembrie pentru a-și anunța guvernul, însă oficialul a cerut o prelungire de 14 zile (maximul prevăzut de lege) pentru a face acest lucru.

„Stimate preşedinte (n.r. Isaac Herzog) , datorită sprijinului public uriaş pe care l-am primit la ultimele alegeri, vă informez că am reuşit să formez un guvern care va acţiona în interesul tuturor cetăţenilor Israelului”, a spus Benjamin Netanyahu, în momentul în care a reușit să-și formeze Executivul.

„Cel mai de dreapta” guvern

Analiștii politici spun că acest nou Executiv va fi „cel mai de dreapta” din istoria Israelului, întrucât partenerii de guvernare ai lui Benjamin Netanyahu provin din cele două partide ultra-ortodoxe, Shas şi Iudaismul Unificat al Torei (UJT), şi cele trei formaţiuni de extremă dreapta „Sionismul religios”, Forţa Evreiască şi Noam, scrie Economica.

În ultimele săptămâni, partidul Likud, condus de Benjamin Netanyahu, a semnat mai multe acorduri cu partidele de coaliție în vederea distribuirii portofoliilor. Astfel, poziția de ministru al Securităţii Naţionale ar urma să fie ocupată de Itamar Ben Gvir, cel responsabil pentru aşezările din Cisiordania ocupată lui Bezalel Smotrich. În aceste contracte a fost adusă în discuție oferirea unui portofoliu și liderului Shas, Arie Dery.

Însă, pentru ca aceste mutări să se întâmple, parlamentarii israelieni trebuie să voteze, în a doua şi în a treia lectură, proiecte de lege care să le permită celor doi să-și ocupe „fotoliile” de miniștrii. Procesul este obligatoriu, întrucât Dery a fost găsit vinovat de evaziune fiscală, iar lui Ben Gvir trebuie să-i fie extinse viitoarele prerogative pentru a include poliţia, scrie Bursa.

Premierul Israelului mai are încă de distribuit funcții şi în cadrul propriului partid.

„Există mai multe cereri din partea deputaţilor Likud pentru portofolii importante decât posturile disponibile ca urmare a acordurilor cu ceilalţi parteneri ai coaliţie”, au scris miercuri jurnaliștii cotidianului de centru-dreapta Maariv.

Benjamin Netanyahu a câștigat alegerile legislative din 1 noiembrie alături de aliații săi. Oficialul israelian s-a mai aflat în funcția de șef al guvernului între 1996-1999 și 2009-2021.

Noul guvern seamănă frică în rândul activiștilor

Doctrina noului guvern din Israel a stârnit îngrijorări în rândul activiștilor pentru drepturile omului. Însă, Netanyahu a promis că regimul său va fi unul tolerant.

De altfel, duminică, premierul desemnat a precizat că noul Executiv de extremă dreapta va garanta drepturi egale tuturor oamenilor.

„Nu vom permite discriminări împotriva membrilor comunităţii LGBTQ sau vătămarea drepturilor altor cetăţeni ai Israelului”, a anunțat Netanyahu.

De asemenea, premierul Israelului şi-a arătat sprijinul pentru modificarea legii care împiedică persoanele care sprijină terorismul sau rasismul să candideze pentru a deveni membri ai parlamentului, scrie DC News.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.