Infofinanciar > Lumea la zi > Putin recunoaște că situația teritoriilor Ucrainei ocupate de Rusia este „complicată”. Probleme pentru liderul de la Kremlin
Lumea la zi

Putin recunoaște că situația teritoriilor Ucrainei ocupate de Rusia este „complicată”. Probleme pentru liderul de la Kremlin

Putin sursa foto radiofreeeurope.com
sursa foto radiofreeeurope.com

Remarcile evidențiază recunoașterea tot mai mare a Moscovei că invazia nu decurge conform planului. Vladimir Putin a făcut o recunoaștere rară a provocărilor militare ale țării sale în războiul din Ucraina, care durează de 10 luni, în timp ce Volodimir Zelenski a vizitat un oraș cheie din estul Ucrainei pe care Moscova nu a reușit să îl captureze în ciuda lunilor de bombardamente neîncetate.

Într-un mesaj video adresat serviciilor de securitate ale Rusiei, Vladimir Putin a declarat că situația din cele patru regiuni ucrainene ocupate de Rusia este „extrem de complicată” și a îndemnat agențiile de securitate să își intensifice eforturile pentru a identifica „trădătorii, spionii și diversioniștii”. Videoclipul a fost lansat cu ocazia unei sărbători speciale dedicate serviciilor de securitate puternice ale Rusiei.

Discursul lui Putin a evidențiat încă o dată recunoașterea din ce în ce mai mare de către Moscova a faptului că războiul din Ucraina nu decurge conform planului.

La începutul acestei luni, liderul rus a declarat că conflictul din Ucraina s-ar putea transforma într-un „proces pe termen lung”, după ce Moscova a fost nevoită să abandoneze unele dintre teritoriile pe care le-a anexat ilegal în septembrie, în special fugind din orașul Kherson.

În același timp, miercuri este programată o ședință la Moscova, pe care o va conduce președintele rus Vladimir Putin. Alături de Consiliul de Apărare, el va stabili care vor fi scopurile pe care le va avea țara sa, din punct de vedere militar, pentru anul 2023.

Vizita lui Zelenski în Bakhmut

Mesajul lui Putin de marți a venit cu câteva ore înainte ca biroul lui Zelenski să anunțe că liderul ucrainean a făcut o vizită surpriză în orașul Bakhmut, care a fost în mare parte devastat după aproape cinci luni de lupte și care a fost numit de ambele părți „mașina de tocat carne Bakhmut”.

„Mi se pare că eroii din Bakhmut ar trebui să primească același lucru pe care îl primește orice persoană”, a declarat Zelenski într-un videoclip postat de canalul local Freedom TV în timp ce înmâna premii soldaților ucraineni, conform The Guardian. „Le doresc copiilor lor, familiilor lor – ca totul să fie bine cu ei, să aibă căldură, să aibă sănătate”.

Soldați ai armatei ruse, alături de luptători ai grupului militar privat Wagner, au încercat să cucerească Bakhmut după ce au ajuns la periferia orașului în iulie, în urma unei serii de ofensive de succes în timpul cărora Moscova a capturat orașele Sievierodonetsk și Lysychansk din apropiere.

Cu toate acestea, Rusia a suferit de atunci o serie de înfrângeri dramatice în nordul și în sudul Ucrainei, iar bătălia pentru Bakhmut este văzută pe scară largă ca o oportunitate pentru Moscova de a-și recâștiga prestigiul pierdut după luni de eșecuri militare. Rusia și Ucraina au mutat recent trupe din regiunea Kherson și din alte părți pentru a-și consolida eforturile, ambele părți fiind considerate a suferi pierderi grele.

Wagner luptă cu și mai multă înverșunare

Bătălia pentru Bakhmut este, de asemenea, un test cheie pentru șeful Wagner, Evgheni Prigojin, despre care se crede că a recrutat mii de condamnați ruși pentru a ajuta la luarea cu asalt a orașului. Prigozhin a criticat anterior cu înverșunare ministerul rus al apărării pentru performanța sa în Ucraina și a lăudat Wagner ca fiind cea mai capabilă forță de luptă a țării. Capturarea orașului de către Rusia ar spori poziția politică a lui Prigozhin, care caută o poziție mai proeminentă în procesul decizional al țării.

Prigozhin a publicat marți seară o înregistrare video, care ar fi fost filmată în apropiere de Bakhmut, în care ordonă unui grup de soldați să tragă cu artileria asupra orașului.

„Dragă Vladimir Alexandrovici Zelenski, dacă nu ai plecat încă din Bakhmut, sunt gata să te întâlnesc”, a spus Prigozhin.

În cazul în care Bakhmut ar cădea, observatorii militari au declarat că Ucraina s-ar putea retrage spre vest fără a suferi înfrângeri strategice grele. Dar o retragere din oraș ar putea sugera că eforturile militare ale Kievului se epuizează după luni de câștiguri continue.

„Din punct de vedere militar, Bakhmut nu are nicio importanță strategică”, a declarat la începutul acestei luni generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei. „Dar are o semnificație psihologică”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.