Lumea la zi

Putin pus la zid de oamenii de știință! „Mobilizarea parțială, o eroare care îi va grăbi sfârșitul carierei politice”

realitatea.net
FOTO: realitatea.net

Decretul emis de Putin, prin care cheamă la luptă oamenii patriei a căror vârstă se încadrează în tiparele adolescenților și a persoanelor aflate în prag de pensionare, a generat un soi de ”tsunami” al părerilor în rândurile experților ruși. Pe vremea lui Gorbaciov, opiniile în cauză, erau asimilate procesului de ”glasnost”.

Ordinul emis de Moscova are ca misiune mobilizarea parțială și implică un obiectiv prin care Rusia trebuie să-și creeze pe front un avantaj, conform agenției de presă Medusa. Potrivit programului ”glasnost”, în care presa și oamenii de știință își arogă dreptul la libera exprimare, hotărârea pe care a luat-o Putin nu face nimic altceva decât să aducă un aport negativ societății.

O primă voce care condamnă, în termenii teoriei științei politice acțiunile Kremlinului, este Margareta Zavadaskaia politolog de profesie, aceasta este de părere că ” Amploarea mobilizării este cel mai tangibil lucru care îi va afecta pe rușii obișnuiți și cercurile lor imediate. Este un eveniment apocaliptic – o tragedie care îi va afecta pe mulți”, potrivit paginii de web a televiziunii naționale române.

”Este posibil ca 300.000 de soldați să nu fie suficienți”

Zavadaskaia face trimitere și la calitatea procesului de pregătire a cetățenilor ruși despre care afirmă ” Este posibil ca 300.000 [numărul soldaților care se pare că vor fi mobilizați] să nu fie suficienți și, ca urmare, să avem de a face nu cu o „mobilizare parțială”, ci cu una târâtoare, o mobilizare care va se întinde în timp.

În acest caz, „pericolul ar fi pentru viața cetățenilor ruși care nu sunt pregătiți să lupte”. În ciuda faptului că Vladimir Putin a ținut un discurs în cursul zilei de ieri cu prilejul sărbătoarei care atesta 1160 de ani de la înființarea statului rus, politologul Zavadaskaia subliniază faptul că,” Acesta este un eveniment unic. [Ultima dată] am avut o mobilizare în masă [în Rusia a fost] în urmă cu peste jumătate de secol și mulți birocrați, inclusiv oficiali militari, pur și simplu nu știu cum funcționează. Vor fi multe excese și multe încălcări ale drepturilor omului. Asta nu va duce la nimic altceva decât la indignare și la alte emoții negative”.

Un alt specialist rus care beneficiază de pe urma politicii proliferate de Gorbaciov este jurnalistul cu veleități de politolog, Alexander Baunov care îl asemuiește pe Putin cu un membru al dinastiei Romanov, sociologul este de părere că:

” Putin riscă să-și piardă statutul de „țar binevoitor”. Sigur, el încearcă să și-l apere delegând deciziile nepopulare [ministrului rus al apărării, Serghei] Șoigu. Pe cine să recruteze, câți oameni, ce segmente de populație – toate acestea sunt decizia ministrului apărării. Când oamenii vor întreba „De ce eu? De ce nu el? De ce copilul meu și nu vecinii mei?”, va depinde de Șoigu să răspundă. Cu toate acestea, riscul de a pierde sprijinul este destul de mare”.

Vladimir Putin luat la țintă de proprii cercetători

Un punct de vedere care exprimă faptul că Vladimir Putin s-a poziționat greșit în ceea ce înseamnă ideea de mobilizare este exprimată de politologul Tatiana Stanovaia, aceasta consideră că „Putin a subestimat capacitatea Forțelor Armate ucrainene de a lansa o contraofensivă. Brusc, a existat riscul ca ofensiva Ucrainei să ajungă pe teritoriul Rusiei. Deci mobilizarea a devenit inevitabilă – mai ales odată ce a devenit clar că Rusia lansează „referendumuri” în cele patru regiuni [ucrainene parțial ocupate]. Dar populația [rusă] nu vrea să intre în război”.

Potrivit știrilor lansate de tvr.ro. lista cercetătorilor care condamnă acțiunile lui Putin este completată de sociologul Nikolai Mitrokhin și filosoful Grigory Yudin. Primul reclama faptul că ” Nimeni nu îi va antrena pe soldații mobilizați – vor fi înrolați și trimiși imediat la pozițiile lor. Unitățile de infanterie din zonele cheie, conform informațiilor fragmentate, nu depășesc acum 35% din dimensiunea lor normală. Din fiecare sută au rămas doar vreo 30-35 de oameni.

Pe termen lung, presiunea socială va crește, soldații din prima linie devenind din ce în ce mai radicalizați împotriva războiului. O iarnă întreagă pe câmpul de luptă sub foc constant – nu i-ai dori asta nimănui.” la care, sociologul, mai adaugă ”Apoi există al doilea risc și cel mai grav: vor fi toți acești tipi mobilizați luptători eficienți? Cu siguranță vor umple prima linie, dar va fi acesta un antidot pentru avansul ucrainean?”, potrivit stiri.tvr.ro

Filosoful Yudin Grigory adaugă că rânduirea politică a Kremlinului este supusă atenției radicalilor, însă, potrivit lui Yudin ” mobilizarea militară în afara granițelor războiului implică un fel de mobilizare politică – aceasta este o condiție prealabilă. Pentru ca oamenii să fie dispuși să moară, trebuie să fie puși într-o situație existențială; ei trebuie să facă parte dintr-un tot inteligibil, colectiv. Și aceasta este o mare problemă pentru Putin – el are un stat mai degrabă polițienesc decât unul totalitar.”. Filosoful mai precizează faptul că ” Toată această schemă prostească nu este atât un risc, cât o garanție absolută că țara va fi distrusă. Mobilizarea este încă un pas în această direcție.”