Lumea la zi

Putin nu va participa la funeraliile reginei Elisabeta a II-a. Mesajul transmis de la Kremlin

Putin, Sursă foto: unsplash.com
Sursă foto: unsplash.com

Autoritățile de la Kremlin au oferit vineri mai multe informații, cu privire la participarea președintelui rus la funeraliile reginei Elisabeta a II-a. Prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, Kremlinul a declarat că  „opțiunea (deplasării sale – n.r. Putin) nu este avută în vedere”.

De asemenea, Peskov a mai declarat că nu are nicio informație până acum, dacă vreun oficial din cadrul guvernului de la Moscova va participa la acest eveniment, scrie Antena 3.

Totodată, președintele rus, Vladimir Putin, a transmis un mesaj după trecerea în neființă a reginei Elisabeta a II-a, prin care a elogiat-o pe aceasta.

„Cele mai importante evenimente din istoria recentă a Regatului Unit sunt indisolubil legate de numele Majestății Sale. Timp de multe decenii, Elisabeta a II-a s-a bucurat, pe bună dreptate, de dragostea și respectul supușilor ei, precum și de autoritate pe scena mondială. Vă doresc curaj și rezistență în fața acestei pierderi grele și ireparabile. Vă rugăm să transmiteți cuvintele de sinceră simpatie și sprijin membrilor familiei regale și întregului popor al Marii Britanii”, se arată în mesajul redactat de Putin.

Întâlnirea lui Putin cu Regina din 2003

Între cele două personaje politice au existat mai multe întâlniri de-a lungul timpului, însă cea din 2003 a rămas în mintea tuturor. În acea întrevedere, Putin a întârziat 14 minute la întâlnirea cu regina, o gravă încălcare a protocolului. Suverana Marii Britanii l-a taxat însă pe președintele Rusiei, câteva ore mai târziu, în timpul unei întâlniri cu oficialii din Marea Britanie.

În aceeași întâlnire, câinele ministrului de externe de atunci, David Blunkett a început să latre atunci când a apărut în scenă Vladimir Putin.

„Singura dată când l-am întâlnit pe Vladimir Putin a fost în 2003, când a venit într-o vizită oficială, iar câinele meu de atunci a lătrat foarte tare. Mi-am cerut scuze reginei, pentru că ea era gazda“, a spus la acea vreme David Blunkett.

În urma acestui incident, Regina Elisabeta a II-a a oferit o replică în stilul ei caractersitic.

„Câinii au instincte interesante, nu-i aşa?”, ar fi declarat în urma acelei întâlniri suverana Marii Britanii, potrivit romaniatv.net.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit joi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani. Cu câteva ore înainte de anunțul oficial al decesului, medicii săi deveniseră îngrijorați de starea ei de sănătate, după o evaluare amănunțită. De asemenea, medicii sugeraseră că e cel mai bine ca aceasta să rămână sub supraveghere medicală permanentă la castelul Balmoral din Scoția.