Info

Singurul om care a domnit mai mult decât Regina Elisabeta a II-a! A ocupat tronul mai bine de 72 de ani

hmn.wiki/ro
FOTO:hmn.wiki/ro

În clasamentul celor mai longevivi monarhi din istorie, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii ocupă locul doi. Pe prima treaptă a topului se află regele Ludovic al XIV-lea, iar pe locul III se află Rama al IX-lea al Thailandei ( 19946-2016). Următorul fiind Johann al II-lea al Liechtenstein-ului care a domnit între 1858-1929.

Regele cu cea mai lungă durată a fost Ludovic al XIV- lea cu o domnie de peste 7 decenii. Regina Elisabeta a II-a a a domnit peste Anglia timp de 70 de ani și 214 zile.

Conform istoriei britanice, Elisabeta a II-a este singurul monarh care a reușit să-și sărbătorească jubileu de platină în luna aprilie a anului trecut moment în care starea ei de sănătate a început să se deterioreze. Administrația Palatului Buckingham a anunțat la vremea respectivă că Regina nu va participa la ceremonia religioasă pe fondul unui ”disconfort fizic”.

Ludovic al XIV-lea cel mai longeviv rege din Istorie

Cât despre celălalt monarh care ocupă primul loc în materie de longevitate, Ludovic al XIV, trebui apreciat faptul că aceasta a domnit într-o perioadă în care standardele de viața erau mult inferioare celor de astăzi la fel cum și speranța de viață.

O altă remarcă pe care o adăugăm face trimitere la rata ridicată a mortalității din sec XVII, datele statisitice indică o situație destul de bizară în sensul că persoaenle care reușeau să supraviețuiască primilor ani din viață ajungeau, speranța lor de viață era apropiată cu cea din prezent.

Cunoscut și sub pseudunimul de Regele Soarelui, împăratul Franței a rămăs în istoria pentru celebra sintagmă ”Statul sunt eu”.  Se spune că aceste cuvinte au fost adresate parlamentarilor fracncezi, constituiți într-un legislativ ”primitiv”, pentru a le aduce aminte de prerogativele regale.

Asupra acestei afirmații, susțin istoricii, planează o urmă de îndoială, argumentând că citatul anterior amintit nu figurează în arhiva Legislativului de la Paris. Profesioniștii istoriei își dublează argumentația susținând că, pe patul de moarte, Regele Soare ar fi spus ” Eu mor, dar statul va rămâne mereu”.

Se spune că respectivele cuvinte au fost atribuite de politicianul francez Pierre -Edouard Lemontey, pentru a trasa o linie între Vechiul Regim și Revoluția Franceză. În opinia politicianului căderea Bastiliei, are la bază absolutismului practicat de Ludovic al XIV-lea.

Monarhul francez a domnit timp de 72 de ani și 110 zile, Reginei Elisabeta a II-a i-au lipsit mai puțin de doi ani ca să devină cel mai longeviv monarh. Regele Rama al XI-lea a deținut coroana Thailandei din 1946 până în 2016, iar regele Johann al II-lea al Liechtenstein-ului a domnit între 1859 și 1929. Regina Victoria, al doilea cel mai longeviv monarh al Regatului Unit a reușit să-și mențină coroana din 1837-1901 ceaa ce înseamnă o domnie de 63 de ani și 216 zile, conform hotnews.ro