Lumea la zi

Putin nu se lasă! Rusia pregătește un alt atac masiv asupra infrastructurii critice ucrainene

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuriy Ignat, a avertizat că Rusia a început să stocheze rachete pentru a lansa un alt atac masiv asupra infrastructurii critice ucrainene.

Potrivit lui Ignat, ocupanții ruși nu au văzut „prea multe rezultate în urma unui singur atac cu rachete sau drone, motiv pentru care au redus atacurile în ultima vreme”. Prin urmare, acesta a sugerat că Federația Rusă încearcă probabil să acumuleze provizii pentru a lansa un alt atac masiv asupra infrastructurii critice ucrainene.

„De fapt, de la ultimele patru atacuri masive rusești pe care le-am avut în octombrie – inamicul și-a acumulat resursele timp de câteva luni”, a subliniat Ignat, conform kyivpost.com.

Rușii își refac pierderile de rachete de croazieră

El a mai spus că fabricile rusești lucrează în trei schimburi pentru a-și reface pierderile de rachete de croazieră.

„Rușii probabil că acumulează niște stocuri de rachete pentru a pregăti un atac masiv. Inamicul nu și-a abandonat intențiile de a distruge infrastructura noastră critică”, a adăugat Ignat.

În același timp, potrivit acestuia, amenințarea la adresa Ucrainei dinspre Marea Neagră s-a diminuat, deoarece Rusia a fost mai puțin dispusă să își plaseze pe mare navele sale purtătoare de rachete de croazieră Kalibr.

„După cum puteți vedea, mai puține amenințări vin dinspre Marea Neagră datorită mai multor factori – în special, poate, influența celor mai apropiați vecini ai noștri, care au garantat un coridor sigur pentru exportul de produse agricole. Aceasta arată că producția de Kalibri nu este rapidă. Există anumite limitări ale aprovizionării”, a declarat Ignat.

Rusia atacă infrastructura Ucrainei

La 31 octombrie, Rusia a lansat un atac masiv cu rachete care a vizat mai multe facilități de infrastructură critică, fiind lansate 55 de rachete (45 au fost doborâte de forțele ucrainene).

Forțele rusești au avariat 18 instalații de infrastructură critică în 10 regiuni. În plus, mai mult de zece persoane au fost rănite în urma atacurilor. În regiunile Kiev, Zaporizhzhia, Dnipropetrovsk și Harkov continuă să fie închise de urgență la nivel local, în timp ce inginerii energeticieni continuă să repare pagubele provocate de bombardamente.

La 6 noiembrie, președintele Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia ar putea pregăti noi lovituri masive asupra infrastructurii energetice ucrainene.

„Înțelegem că statul terorist își concentrează forțele și mijloacele pentru o posibilă repetare a atacurilor în masă asupra infrastructurii noastre. În primul rând, energia. În special, pentru acest lucru, Rusia are nevoie de dronele iraniene. Ne pregătim să reacționăm”, a declarat acesta.