Lumea la zi

Rusia se luptă să păstreze aparențele! Păpușa de fier a lui Putin, dezamăgită în direct de situația frontului din Ucraina

Olga Skabeeva, Sursă foto: Championat
Sursă foto: Championat

Rusia are dificultăți în a păstra aparențele victoriilor armatei în Ucraina. În timpul unei emisiuni live la postul de televiziune rus Rossiya-1, prezentatoare Olga Skabeeva își arată dezamăgirea după ce un corespondent militar de pe front spune că armata rusă avansează cu trei centimetri pe zi.

Olga Skabeeva, supranumită „păpușa de fier a lui Putin”, este cunoscută pentru susținerea propagandei de la Kremlin în cadrul emisiunilor sale. Cu toate acestea, veștile din ultima perioadă legate de avansul trupelor ucrainene în zonele ocupate de Rusia au provocat reacții vizibile pe fața prezentatoarei.

În cadrul ultimei sale emisiuni, Skabeeva discută cu un corespondent militar de pe frontul din Ucraina, pe care îl chestionează cu privire la avansul forțelor rusești. Răspunsul acestuia vine ca o lovitură vizibilă, iar Skabeeva oftează lung după ce aude veștile nefavorabile.

„În ceea ce privește centrele populate, există unele pe care să le putem lua în viitorul apropiat? Sau în acest moment ne măsurăm succesul doar în metri și kilometri, avansând foarte încet?”, întreabă Olga Skabeeva pe jurnalistul militar Dmitri Steshin.

Răspunsul acestuia provoacă o reacție vizibilă

„Ca să citez un prieten, un lunetist, care pentru multe luni a fost în Mariinka, care e lângă Donețk, Avdiivka, Pisky, „Avansăm cu trei centimetri pe zi”, aceasta este fraza. Nu comentez”. În acest moment, Olga Skabeeva trage adânc aer în piept, oftează, și răspunde vizibil dezamăgită: „Ok, mulțumesc mult”, potrivit relatării HotNews.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că regiunea Donețk din est a rămas „epicentrul” luptei în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, sute de ruși fiind uciși în fiecare zi.

„Regiunea Donețk rămâne epicentrul celei mai mari nebunii a ocupanților”, a spus Zelenski în discursul său video de noapte. „Sunt uciși cu sutele în fiecare zi. Pământul din fața pozițiilor ucrainene este plin de cadavre ale ocupanților”. Orașele Bahmut și Avdiivka sunt punctele centrale ale celor mai grele lupte din regiunea Donețk.

Rusia își intensifică liniile de apărare

Rusia își intensifică eforturile de a construi bariere substanțiale de obstacole pentru a încetini înaintarea forțelor ucrainene în zone cheie pe care le apără, inclusiv în jurul orașului devastat Mariupol, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Evaluarea serviciilor sale de informații de marți a declarat că armata rusă folosește două fabrici din Mariupolul ocupat pentru a produce un număr mare de „dinți de dragon”, blocuri piramidale de beton concepute pentru a încetini înaintarea vehiculelor militare.

„Dinții dragonului au fost probabil instalați între Mariupol și satul Nikolske; și din nordul Mariupolului până în satul Staryi Krym. Mariupol face parte din „podul terestru” dintre Rusia și Crimeea, o linie logistică de comunicare. Dinții dragonului au fost trimiși în plus pentru pregătirea fortificațiilor defensive în Zaporojie și Kherson „, se arată în evaluarea serviciilor de informații, citată de The Guardian.

„Această activitate sugerează că Rusia face un efort semnificativ pentru a pregăti apărarea în profunzime în spatele liniei lor actuale de front, probabil pentru a preveni orice avans rapid al Ucrainei în cazul unei răsturnări de situație”.

Armata rusă a suferit pierderi dezastruoase

Totodată, o înregistrare filmată de o dronă a surprins focurile de artilerie ale armatei ucrainene în timpul bătăliei pentru localitatea Pavlivka.

Videoclipurile arată trupe rusești care fug de tancurile lor în flăcări și un grup de soldați care sunt aruncați în aer de rachete ucrainene în timpul unui asalt dezastruos asupra unui oraș din estul Ucrainei, în urma căruia 300 de soldați ar fi fost uciși sau răniți, potrivit Daily Mail.

Imaginile arată pușcași marini ruși din Brigada 155 de infanterie navală conducând un tanc T-80BVM în flăcări, de-a lungul unui drum din orașul Pavlivka, distrus în mare parte, în timp ce flăcări și fum negru ieșeau din vehicul în urma unui atac ucrainean.

O altă înregistrare video uimitoare arată zeci de pușcași marini ruși, strânși strâns laolaltă, alergând într-o casă părăsită din oraș. Câteva secunde mai târziu, rachetele ucrainene au căzut peste ei într-un atac mortal. Alte imagini arată soldați ruși care își conduc tancurile prin câmpuri minate, vehiculele lor izbucnind în flăcări unul câte unul.

Imaginile e arată cât de dezastruos a fost asaltul Rusiei asupra Pavlivka la începutul acestei luni și oferă o dovadă în plus că generalii ruși își tratează recruții ca pe „carne de tun”. Asaltul a fost atât de dezastruos încât pușcașii marini ruși din Brigada 155 de infanterie navală, care au condus asaltul de patru zile, i-au criticat public pe generalii lor „incompetenți” într-o scrisoare deschisă.