Info

Putin nu renunță! Liderul de la Kremlin : ”Obiectivul principal este eliberarea întregului teritoriu al Donbasului”

capital.ro
FOTO: capital.ro

Vladimir Putin nu renunță la obiectivele pe care le are în Ucraina, în accepțiunea președintelui rus invazia nu reprezintă nimic altceva ”decât un pas necesar pentru a preveni un complot occidental menit să dezbine Rusia”, conform agenției de presă Reuters care a redat afirmația acestuia de la summitul Organizației de Cooperare de la  Shanghai. Liderul de la Kremlin a ținut să mai adauge o precizare prin care suține că nu se grăbește cu operațiunea militară din Ucraina, iar dacă trupele sale miltare vor fi supuse unor presiuni suplimentare, controfensiva Rusiei va fi mult mai energică.

”Autoritățile de la Kiev au anunțat că au lansat și desfășoară o operațiunea activă de controfensivă. Ei bine să vedem cum evoluează, cum se termină”, o altă precizare pe care a mai făcut-o Vladimir Putin și care a fost redată de mediafax.ro. Aceast comentariu se pare că este primul pe care l-a făcut liderul rus după ce trupele sale au fost silite să se retragă din regiunea Harkov, în urmă cu o săptămână, fapt ce i-a adus și un grad de neîncredere din partea propriilor politicieni. Răspunsul pe care l-au oferit trupele rusești a constat în atacuri asupra unui baraj de acumulare și a unei stații de alimentare cu energie, care, conform președintelui rus ar putea să fie dublate și de altele.

Vladimir Putin nu renuță la obiectivele pe care le are în Ucraina, acesta amenință Kievul cu o contraofensivă mult mai puternică

”Recent, forțele armate ruse au aplicat câteva lovituri sensibile. Să presupunem că sunt un avertisment. Dacă situația continuă să evolueze astfel, atunci răspunsul va fi mai serios”, a mai adăugat Vladimir Putin susținând că Federația Rusă preia controlul asupra altor teritorii din Ucraina.

De asemenea, tactica lui Vladimir Putin de a-și recruta soldații a mers atât de departe încât, cel care se ocupa de ”bucătăria” președintelui rus a mers și în penitenciare, promițându-le încarceraților libertatea în schimbul serviciului militar. Este vorba de o grupare de mercenari cunoscuți sub titulatura de grupul Wagner. De asemena și Kadîrov, liderul grupării militare cecene luptă alături de trupele lui Putin.

Întrebat fiind dacă ceea ce el numește Operațiunea Specială de Eliberare ar avea nevoie de o corecție, răspunsul a fost unul destul de sec: ”Statul Major General consideră că un lucru este important altul este secundar dar sarcina principalăa rămâne neschimbată, iar aceast este pusă în aplicare.. Obiectivul principal este eliberarea întregului teritoriu al Donbasului”.

Donbasul este format din două provincii care formează  parte din estul Ucrainei, o zonă în care se vorbește preopnderent limba rusă. Lugansk și Donețș, provincii care sunt sub ocupația forțelor separatiste ruse, mai puțin Donețk care nu este cucerit în totalitate.

În ciuda faptului că trupele lui Zelensky au reușit să elibere de sub ocupația rusă peste 8000 de kilometri pătrați, Federația Rusă ocupă în continuare o cincime din Ucraina, inclusiv o mare parte din zona sudică Zaporojie și Herson dar și Crimeea pe care a confiscat-o și anexat-o încă din 2014, potrivit mediafax.ro