Infofinanciar > Lumea la zi > Vor să între în istorie și altfel. Putin, Kim, Assad și cele mai fantastice victorii electorale ale lor
Lumea la zi

Vor să între în istorie și altfel. Putin, Kim, Assad și cele mai fantastice victorii electorale ale lor

kim jong un vladimir putin (sursă foto: The Telegraph)
Sursa foto Arhiva companiei

În (dez)onoarea lui Vladimir Putin, am întocmit o listă a liderilor care au susținut că au avut un succes răsunător la propriile alegeri. Dacă nu câștigi mai mult de 90 la sută din voturi, înseamnă că nu o faci bine.

În cazul în care ați ratat acest lucru, președintele rus Vladimir Putin și-a asigurat încă șase ani la putere în weekend. El „a câștigat ” niște alegeri trucate, practic fără niciun adversar real.

Șocant, nu-i așa?

Într-o faptă de generozitate, Putin și-a acordat doar 87% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare. Aceasta este cea mai mare cotă pe care a revendicat-o în oricare dintre cele cinci victorii ale sale în alegerile prezidențiale din 2000 încoace.

Kim Jong Un

Kim Jong Un i-a succedat tatălui său în funcția de „lider suprem” al Coreei de Nord în 2011. Acesta este al treilea membru al dinastiei familiei sale care conduce țara. De atunci, țara a organizat alegeri în mare parte simbolice pentru organul parlamentar.

Acestea, de obicei, se caracterizează printr-o prezență la vot de 99,99%. Oamenii votează „da” sau „nu” pe un buletin de vot cu un singur candidat. De obicei, fiecare candidat răzbește acasă cu, eronat, 100 la sută din voturi în circumscripțiile lor, inclusiv Kim Jong Un în 2014 și sora sa Kim Yo Jong în 2019.

Alexandru Lukașenko

În august 2020, președintele belarus Alexander Lukașenko a obținut 80% din voturi la alegerile prezidențiale din Belarus. Atunci, aceasta și-a asigurat un nou mandat. Rezultatul alegerilor au fost considerate în general frauduloase. Acestea au avut loc după ce acesta l-a încarcerat pe liderul opoziției Serghei Tikhanovsky, soțul Sviatlanei Tsikhanouskaya, care i-a preluat mandatul.

A fost declanșat un val de proteste în masă și zadarnice în întreaga țară. Grupurile pro-democratice și liderii opoziției au cerut înlăturarea lui Lukașenko. Lukașenko se află la putere din 1994. El a preluat mai multe pagini din cartea lui Putin privind conducerea. El a respins opoziția. Mai mult, el a modificat legile pentru a-și acorda imunitate pe viață.

Iosif Stalin

Înainte de Putin, a existat Stalin. Dictatorul sovietic a rămas la putere la Moscova timp de trei decenii înainte de a muri în 1953. Alegerile din timpul domniei sale au decurs așa cum era de așteptat. O prezență ridicată la vot și 100% din voturi pentru autocratul comunist fără opoziție. Odată cu victoria sa din weekend, Putin a făcut un pas mai aproape de a-l înlocui pe Stalin ca cel mai longeviv conducător al Rusiei.

Bashar al-Assad

Bashar al-Assad este președinte al Siriei din 2000, după moartea tatălui său, Hafez al-Assad, care a domnit timp de 30 de ani. În timpul domniei sale, Assad a adus acasă mai multe „victorii” electorale zdrobitoare, obținând aproape 89% din voturi în 2014 și peste 95% în 2021, toate în alegeri considerate pe scară largă ca fiind frauduloase.

Aceste victorii mari au venit în timpul unui război civil devastator în care Assad (cu ajutorul lui Putin, de altfel) a zdrobit opoziția multilaterală, ucigând sute de mii de oameni într-un conflict care a durat mai mult de un deceniu.

Ilham Aliyev

Caviar pentru toată lumea! Chiar luna trecută, președintele Azebaijanului, Ilham Aliyev, a obținut aproape 94% din voturi în cadrul unor alegeri pătate în Caucazul de Sud. Aliyev, a cărui țară va găzdui summitul ONU privind clima COP29 la sfârșitul acestui an, și-a asigurat al cincilea mandat la conducerea unei națiuni care este clasată ca fiind una dintre cele mai puțin libere din lume. Observatorii externi au declarat că alegerile au fost afectate de o reprimare dură a activiștilor opoziției și a jurnaliștilor, notează politico.eu.