Infofinanciar > Lumea la zi > Opinie News Week: Nikki Haley va fi vicepreședintele lui Donald Trump
Lumea la zi

Opinie News Week: Nikki Haley va fi vicepreședintele lui Donald Trump

Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite, Sursa foto People
sursa foto arhiva companiei

Nikki Haley a spus că Donald Trump a devenit semnificativ „diminuat” în capacitatea sa mentală, este „necalificat” pentru a fi președinte și, de fapt, este „neechilibrat”.

Ea l-a acuzat că are relații prea apropiate cu președintele rus Vladimir Putin, a spus că pozițiile sale față de NATO sunt „îngrijorătoare”, și (urmare a comentariilor făcute de Trump despre soțul lui Haley, care a fost trimis în misiune) că este „dezgustător”.

Trump, la rândul său, a spus că Haley a „înnebunit”, și-a bătut joc de rasa și moștenirea ei prin ridiculizarea numelui ei de naștere, și a insinuat, așa cum a făcut cu fostul președinte Barack Obama, că s-ar putea să nu fie cu adevărat americană.

Și ea va fi candidatul său la vicepreședinție.

De ce va fi Nikki Haley vicepreședinte?

În primul rând, în ciuda tuturor răutăților lui Trump, el este un oportunist, unul care are un istoric de a forma alianțe care îi sunt benefice, chiar și cu persoane pe care le-a atacat ca și cum ar fi fost cel mai rău dușman al său. Chiar ai putea spune că, pentru cineva care are multe, multe trăsături rele, s-ar putea să aibă totuși și una bună: capacitatea de a lăsa sentimentele grele în urmă pentru a merge înainte.

Când a simțit că cea mai bună persoană pentru a conduce construcția Trump Tower era Barbara Res, Trump și-a lăsat deoparte sexismul evident și a angajat-o. În cariera sa de afaceri a avut dispute aprige cu persoane ca Steve Wynn și Carl Icahn și s-au împrietenit când disputele s-au terminat. Când vine vorba de rivalii politici, Trump este, în general, dispus să treacă peste, cu o singură condiție: să aibă mereu ceva de câștigat.

Trump a arătat, de asemenea, tendința de a face orice este oportun pentru el, fie că este vorba de a accepta nominalizări la Curtea Supremă alese de Federalist Society, de a opta pentru Mike Pence ca și candidatul său la vicepreședinție pentru a asigura votul religios, sau de a vinde adidași pentru că are nevoie de bani. Lumea lui Trump este complet tranzacțională, iar Nikki Haley ar fi o tranzacție benefică pentru el: Ea îi oferă o parte din ceea ce are nevoie.

Nevoile lui Trump

Ce are nevoie Trump este să asigure mai multe voturi din partea femeilor și minorităților. Având-o pe Haley în echipă îl poate ajuta să facă asta. Ea oferă, de asemenea, încredere oamenilor pentru că, în ciuda faptului că este mai mult decât un oportunist, care are puține sau chiar deloc idei originale, are experiență și un CV impresionant. Având-o pe Haley în echipa sa i-ar putea permite de asemenea unora dintre votanții albi ai lui Trump să se simtă mai puțin vinovați votându-l, în ciuda rasismului și bigotismului său evident (deși majoritatea dintre ei ar fi găsit oricum o scuză pentru a face asta).

De asemenea, așa cum știe Trump, Haley are mereu campanii bine puse la punct și dezbaterile ei sunt aproape perfecte, lucru care ar putea fi de mare ajutor pentru el. Ea a reușit să obțină mai mult de 2 milioane de voturi în Super Tuesday, și chiar după ce s-a retras din cursă, tot a obținut 13 procente din voturi în Georgia, un stat de care Trump ar putea avea nevoie pentru a câștiga președinția. El are nevoie de Haley pentru a aduce înapoi îndoitorii, și așa că va face o înțelegere.

Despre Nikki Haley

Cât despre Haley, ei bine, ea este Nikki Haley, și integritatea nu este chiar lucrul ei. Oricine care o observă chiar și ocazional pe Haley știe că probabil și-ar vinde propria mamă dacă asta ar însemna o elevare în statut. Ea a visat întotdeauna să fie președinte și a deveni vicepreședintele lui Trump este probabil cea mai bună șansă a ei. Și a fost dispusă să lucreze pentru Trump înainte, când era deja conștientă de ce tip de persoană a fost acesta, în ciuda afirmațiilor ei că el s-a schimbat în ultima vreme.

Acești doi nu trebuie să fie iubiți sortiți. Ei trebuie doar să fie oportuniști cu morale scăzute pentru a se asocia împreună. Și așa, este potrivit. Veți vedea comentariile lor anterioare dispărând pe măsură ce fac o înțelegere.

Fără îndoială: Trump își va ataca dușmanii adevărați cu vitriol. Niciodată nu ar face niciun fel de alianță cu fostul reprezentant din Wyoming Liz Cheney, sau cu fostul reprezentant din Illinois Adam Kinzinger, sau cu procurorul general din New York Letitia James chiar dacă ar fi fost vreodată dispuși să facă asta. Există oameni pe care pur și simplu îi urăște.

Dar Haley nu este unul dintre ei și Trump va fi dispus să facă o înțelegere. Și acea înțelegere ar putea fi de fapt eficientă, potrivit News Week.