Infofinanciar > Lumea la zi > Putin înjurat de oamenii lui! Doi ofițeri ruși au fost surprinși când îi criticau deciziile superiorului
Lumea la zi

Putin înjurat de oamenii lui! Doi ofițeri ruși au fost surprinși când îi criticau deciziile superiorului

soigu-putin

Doi înalți ofițeri ai armatei ruse au fost interceptați de serviciile secrete ucrainene în timp ce îi criticau, într-o conversație plină de injurii, pe Vladimir Putin și ministrul său al apărării, Serghei Șoigu, dar și planul lor de război în Ucraina.

Cei doi soldați ruși, Maxim Vlasov și Vitali Kovtun în vârstă de 42 de ani, respectiv 47 de ani au pus la punct statul rus. Coloneii îl învinuiau pe Putin că nu a atacat parlamentul ucrainean și alte puncte-cheie ale puterii de la Kiev, în timp ce Șoigu îl criticau pentru incompetență militară.

Putin vinovat că nu a lansat rachete asupra punctelor cheie din Kiev

În înregistrare se poate auzi cum Kovtun exprimă furia pe care o are asupra mai multor ofițeri de rang înalt din Rusia, nemulțumiți că Putin nu a ordonat un atac cu rachete în ținte care reprezintă puterea de la Kiev, inclusiv clădirea parlamentului, Rada Supremă. „Trebuia să trimită naibii o rachetă la Kiev, care să lovească Rada Supremă”, a spus col. Kotvun în convorbirea interceptată. „De ce n-a lansat? De ce? Nu înțeleg, nenorocitul de Putin! Lovește Kievul, lovește centrul orașului, Rada Supremă și clădirea guvernului. Probabil că nu mai e nimeni important acolo, dar clădirile vor fi distruse și va vedea toată lumea” se traduce din conversația înregistrată și publicată de postul de Radio Svoboda.

30.000 de ruble pe lună pentru a desființa o țară

 Vlasov se plânge că soldații ruși erau plătiți cu doar 30.000 de ruble pe lună (mai puțin de 450 de euro) la începutul războiului. „Un profan incompetent… un măscărici. De unde naiba să-i recrutezi? El nu a lucrat deloc în armată.” Serghei Șoigu este învinuit și pentru că s-a înconjurat cu ofițeri din cadrul Ministerului pentru Situații de Urgență, pe care l-a condus înainte.

Cei doi au mai vorbit despre numărul victimelor care au existat în urma atacului, pe care l-au comparat cu cel din războiul dintre Uniunea Sovietică și Finlanda, în 1939-1940, când URSS a pierdut 126.875 de oameni în trei luni și jumătate.

 Radio Svoboda, redacția rusă a Radio Europa Liberă a încercat să ia legătura cu cei doi ofițeri. Jurnaliștii au redat colonelului Kovtun părți din convorbire, în special cele în care l-a atacat pe Serghei Șoigu.

„Nu-mi pasă, vă fac plângere la FSB (serviciul de informații interne al Rusiei, fostul KGB – n.r.) și aia e”, a răspuns col. Kovtun. Col. Vlasov a refuzat să facă declarații despre acest fapt.