Lumea la zi

Putin face mișto de bătrânii Rusiei! Te poți bucura de o pensie mărită, doar dacă ajungi la vârsta de 80 de ani

Vladimir Putin
libertatea.ro

Conform NEXTA, în Rusia pensionarii care au împlinit vârsta de 80 de ani pot primi o creștere a pensiei în valoare de 7.220 ruble. Însă, în jurul populației apare întrebarea, câți dintre oameni ajung la acea vârstă, în condițiile în care speranța de viață în Rusia este sub 80 de ani.Recalcularea are loc automat la o lună de împlinirea vârstei.

Conform datelor OMS publicate în 2020, speranța de a ajunge la 80 de ani este scăzută. Viața în Rusia este: bărbați – 68,2, femei – 78,0 și speranța totală de viață este 73,2, ceea ce conferă Rusiei locul 96 într-un clasament al speranței de viață la nivel mondial. Principale cauze de deces în Rusia sunt boala arteriala coronariana și atacul cerebral, în timp ce alcoolul este, potrivit worldlifeexpectancy.com, este doar a 12 cauză, iar otrăvirea a 38-a. Potrivit NEXTA, în 2021, speranța de viață în Rusia ar fi fost de 66,7 ani pentru bărbați și 77,7 pentru femei, conform HotNews.

Vladimir Putin majorează pensiile și salariul minim cu 10%

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri guvernului să majoreze cu 10% pensiile și salariul minim, declarând totodată că nu toate problemele economice sunt asociate cu conflictul din Ucraina.

În cadrul unei reuniuni televizate a Consiliului de Stat al Rusiei, Putin a declarat că inflația nu va depăși 15% în acest an.

„Eu și guvernul am discutat mult timp despre asta, au fost dispute în cadrul guvernului și s-a luat o decizie. Azi vreau să vă anunț: îmi propun să măresc cu 10% cuantumul pensiilor pentru pensionarii nemuncitori de la 1 iunie din acest an”, a anunțat Putin într-o întâlnire televizată a Consiliului de Stat al Rusiei.

El a anunțat de asemenea că salariul minim va fi majorat cu 10% de la 1 iulie, urmând să ajungă la 15.279 de ruble (241 de euro) pe lună, potrivit agenției Interfax.

După noua indexare pensia medie în Rusia va ajunge la 19.360 de ruble (306 euro), potrivit ministrului rus al Muncii Anton Kotiakov. În luna aprilie Rusia a înregistrat o inflație de 17,83%, cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. Deși a reprezentat o problemă și înainte de războiul din Ucraina, inflația a crescut brusc în Rusia după declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie.

Banca centrală a avertizat miercuri că inflaţia de consum din Rusia va continua să se accelereze în termeni anuali din cauza efectelor de bază, spunând că volatilitatea rublei va duce la presiunea inflaţionistă.

Inflaţia săptămânală din Rusia a încetinit la 0,66% în săptămâna încheiată pe 8 aprilie, de la 0,99% cu o săptămână mai devreme, ducând creşterea anuală a preţurilor de consum la 10,83%, au arătat miercuri datele serviciului de statistică Rosstat, citate de Reuters.