Lumea la zi

Putin are probleme! Rezervele de gaze din Rusia au scăzut brusc

Gaze Rusia Sursa foto Europa Libera
Sursa foto: Europa Libera

Ministerul Resurselor Naturale a transmis faptul că rezervele de gaze din Rusia în 2021 au scăzut cu 6,3% în termeni anuali, lucru care a dus automat și la scăderea volumelor. 

În 2021, rezervele de gaze din Rusia au scăzut brusc – în termeni anuali, volumele au scăzut cu 6,3%, până la 44,5 trilioane de metri cubi. Acest lucru este prezentat în proiectul de raport de stat privind starea și protecția mediului din Federația Rusă în 2021, elaborat de Ministerul Resurselor Naturale.

Țara are, de asemenea, mai puțin cărbune și uraniu. Rezervele acestora au scăzut cu 0,11% echivalentul a 274,8 milioane de tone și cu 0,41%, aproximativ 707,7 mii de tone. În plus, reducerea rezervelor explorate a afectat minereul de fier, plumbul, zincul, bauxita și staniul, conform lenta.ru.

Realizându-se o comparație cu anul 2012, în 2021, s-a observat o tendință de scădere pentru majoritatea tipurilor de resurse de combustibil și energie. Astfel, s-a ajuns de la -0,04% la -9,37%, potrivit agenției.

Rezervele Rusiei sunt suficiente încă 100 de ani de acum încolo

În același timp, rezervele de petrol explorate au crescut cu 0,11% în 2021, echivalentul a 19,03 miliarde de tone. În același timp, alte rezerve au înregistrat majorări: cele de cupru au crescut cu 4,8%, antimoniu cu 4,13%, tungsten cu 0,36%, argint cu 0,73% și aur cu 1,31%. 

La începutul lunii august, șeful Comisiei de Stat pentru Rezerve Minerale, Igor Șpurov, a citat date privind epuizarea resurselor din Rusia.

 Potrivit acestuia, statul lui Putin are rezerve de petrol pentru 39 de ani, rezerve de gaze pentru 80 de ani, iar rezerve de cărbune pentru o perioadă și mai lungă. În același timp, șeful Gazprom, Alexei Miller, a declarat că unele câmpuri vor funcționa și vor furniza țării gaze până în 2120.

Ministrul rus a Resurselor Naturale, Aleksandr Kozlov, a declarat că rezervele de minerale nu se termină niciodată, iar problema constă doar în rentabilitatea producției.

„Astăzi, pot să declar că Rusia ocupă una dintre pozițiile de lider mondial la producția de petrol și gaze naturale și la o serie de grupe de minerale solide. Spre exemplu, la aur, argint, cupru și altele”, a enumerat ministrul Resurselor Naturale.

El a adăugat că cele mai bune perspective de reproducere a resurselor aparțin Orientului Îndepărtat, Siberiei și Arcticii.

„În primul rând, acest lucru are legătură cu uriașul potențial de identificare a unor noi zăcăminte uriașe”, a transmis acesta. 

Rezervele legate direct de economia statului

Produsul intern brut nominal al Rusiei era de 1.483 de miliarde de dolari. În anul 2020, Rusia se clasa pe locul 10 în ceea ce privește economiile lumii.

În ultimii 20 de ani, Rusia a avut, în mod constant, excedent de cont curent și o datorie publică redusă. Pe această scară pozitivă, se situează și banca centrală, care se află la un nivel considerabil. Totuși, pe fondul sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană, rezerva valutară nu mai este un atuu. Ceea ce este de notat în cazul scăderii resurselor este faptul că economia este în scădere, de asemenea, având în vedere interconectivitatea dintre cele două. Peste 50% din veniturile bugetului federal provin din petrol și gaze. Aceste produse reprezintă 70% din exporturile țării.