Infofinanciar > Lumea la zi > Putin acuză! Liderul rus susține că „neonaziștii din Ucraina” au comis crime împotriva civililor
Lumea la zi

Putin acuză! Liderul rus susține că „neonaziștii din Ucraina” au comis crime împotriva civililor

Putin financialintelligence.ro
sursă foto: financialintelligence.ro

Vladimir Putin vine vineri, 27 ianuarie, cu acuzații dure la adresa inamicilor de război. Liderul rus i-a acuzat pe „neonaziștii din Ucraina” de comiterea de crime împotriva civililor, iar asta într-o zi foarte specială din punct de vedere istoric. Președintele de la Kremlin a folosit frecvent această cauză ca justificare a inițierii războiului din Ucraina.  

Vineri, 27 ianuarie, este Ziua Internațională a Victimelor Holocaustului, iar Vladimir Putin a profitat de ocazie pentru a veni iarăși cu acuzații la adresa inamicilor de război. „Ignorarea lecțiilor date de istorie duce la repetarea unor tragedii teribile. Acest fenomen se observă în crimele împotriva civililor, epurarea etnică, dar și în acțiunile punitive organizate de neonaziști în Ucraina”, a denunțat Vladimir Putin prin intermediul unui comunicat de presă. „Împotriva acestui rău luptă cu curaj soldații noștri” în Ucraina, a adăugat el, potrivit jurnaliștilor Le Figaro.

Justificarea intervenției rusești

Pentru a justifica intervenția rusă în Ucraina, inițiată la data de 24 februarie 2022, Vladimir Putin a denunțat în repetate rânduri „genocidul” populației rusofone din estul Ucrainei și a calificat regimul lui Volodimir Zelenski, actualul președinte de la Kiev, drept „neonazist”.

„Orice încercare de a revizui contribuția țării noastre la Marea Victorie (în cel de-al Doilea Război Mondial – n.r.) este, de fapt, o justificare a crimelor nazismului, deschizând calea pentru renașterea ideologiei sale criminale”, a declarat președintele rus într-o declarație publicată de la Kremlin. Vladimir Putin a adus din nou în discuție și a deplâns, cu refeire la conflictul militar din vecinătate, „milioanele de morți nevinovați – evrei, reprezentanți ai altor naționalități – care au fost împușcați, torturați, care au murit de foame și de boli” în timpul Holocaustului, un eveniment care a marcat istoria la nivel european în secolul trecut.

Rușii, respinși de la comemorare

În mod excepțional în acest an, din cauza conflictului cu Ucraina, potrivit Varșoviei, reprezentanții ruși nu au fost invitați la festivitățile prilejuite de cea de-a 78-a aniversare a eliberării lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, în sudul Poloniei. Până acum, Rusia a participat întotdeauna la ceremoniile care au loc în fiecare an la 27 ianuarie. În această zi, în anul 1945, forţele aliate au reușit să elibereze lagărul nazist de concentrare Auschwitz-Birkenau din Polonia.

Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată în fiecare an la această dată, potrivit rezoluţiei A/RES/60/7, care a fost adoptată în ziua de 1 noiembrie 2005 de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Câteva luni înainte, pe 24 ianuarie 2005, Adunarea Generală a organizației a realizat o sesiune specială ce a avut în vedere împlinirea a 60 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste. Această întâlnire a elitelor a fost determinată de solicitările a aproximativ 30 de state membre şi a fost prima de acest gen ân istorie.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.