Infofinanciar > Lumea la zi > Puterea femeilor din cel de-al Doilea Război Mondial. Revine Federația Rusă la vechile metehne din 1939-1945?
Lumea la zi

Puterea femeilor din cel de-al Doilea Război Mondial. Revine Federația Rusă la vechile metehne din 1939-1945?

tancuri, sursa foto romania libera
sursa foto romania libera

În timp ce Europa se pregătește să trimită tancuri de luptă Ucrainei, care se antrenează pentru a folosi tancurile germane Leopard-2, Challenger-2 și americanele M1A2 Abrams, Rusia ar putea să sporească ritmul operațiunii militare speciale (SMO).

Fiind prima confruntare de forțe armate de acest gen de pe teritoriul european, după cel de-al Doilea Război Mondial, va fi interesant de văzut dacă Rusia va repeta istoria și va folosi celebrele sale echipaje feminine de tancuri.

Arma secretă a Rusiei, echipajul feminin de război

Rusia și-a sărbătorit de mult timp eroinele din cel de-al Doilea Război Mondial. Având în vedere că își aseamănă războiul actual din Ucraina cu „Marele Război Patriotic” (Războiul de șase ani) din cauza prezenței grupurilor neonaziste, ar fi incoerent să nu-și trimită femeile combatante în această nouă fază a războiului.

Narațiunea politică amplă a Rusiei privind intenția Occidentului de lupta contra teritoriului rus, în loc să apere Ucraina a căpătat acum o culoare ideologică. Liderii ruși și o mare parte a bloggerilor din domeniul apărării, prezintă acest lucru ca pe o confruntare între „liberalismul satanic” care promovează „ideile nefirești LGBTQ și anti-familie”  și care „corup puritanismul și umanismul tradițional” îmbrățișate de creștinismul ortodox rus.

Dacă acest lucru a fost un răspuns la încadrarea ideologică a președintelui american Joe Biden, a provocărilor sale strategice (cu Rusia, China, Iran și Coreea de Nord) ca o luptă între „democrații și autocrații” este o chestiune pentru o altă dezbatere.

Este probabil ca Occidentul să critice prejudecățile Rusiei. Dar comparațiile sunt probabil făcute pentru a vedea care țară este mai patriarhală în funcție de numărul de femei combatante pe care le desfășoară sau care stat își tratează mai bine răniții de război. Problemele veteranilor au fost mult timp un punct sensibil în SUA, mulți foști militari cu handicap și cu cicatrici psihologice s-au luptat cu greutăți economice și de sănătate.

Luptele continuă în Bahmut, iar Europa și SUA s-au angajat să își mărească producția de muniție pentru a face față atacurilor masive din Ucraina, care are nevoie de un minim de aproximativ 11.000 de cartușe pe zi. Fabricile occidentale sunt capabile să producă această cantitate într-o lună. Dacă Rusia repetă sau nu istoria, punând în funcțiune în mod forțat tancurile sale conduse de femei, va influența și criticile socio-politice mai considerabile din partea observatorilor occidentali.

Celebrele echipaje feminine de tancuri ale Rusiei din al Doilea Război Mondial

Echipajele feminine de tancuri ale Rusiei, din care au făcut parte Maria Oktyabrskaya și Ekaterina Petlyuk, din cel de-al Doilea Război Mondial, au reprezentat un punct important în istoria sa militară. Ambele laureate ale premiului de „Erou al Uniunii Sovietice” au realizat fapte notabile cu tancurile lor T-34 și, respectiv, T-60, pe fondul prejudecăților colegilor lor de sex masculin.

Maria a distrus zeci de tancuri germane și un tun de artilerie, în timp ce Ekaterina a observat în mod miraculos un câmp minat și și-a oprit tancul la trei metri distanță, salvând astfel viețile multor ofițeri ruși care treceau fix pe acolo.

Ofițerul de legătură, Alexandra Samushenko, a fost o altă legendă, singurul comandant adjunct al unui batalion de tancuri. În vârstă de 19 ani când a izbucnit războiul, a văzut acțiune pe mai multe fronturi de luptă, a fost rănită de trei ori și a trebuit să își abandoneze de două ori tancul în flăcări. Dar ceea ce o deosebește de ceilalți este faptul că a văzut acțiune în cea mai emblematică bătălie cu tancuri din cel de-al Doilea Război Mondial, Kursk, unde T-34-ul ei a înfruntat trei tancuri germane Tiger.

În ciuda vitezei atacurilor, era încă depășită numeric de tancurile germane mai sofisticate. Se spune că și-a liniștit echipajul panicat cu o voce puternică spunând: „Nu mai avem cale de întoarcere”. A doborât primul Tiger și a lansat atacuri către celelalte două timp de câteva ore. Alexandra a fost ucisă pe front, în nord-vestul Poloniei, în timp ce Maria a cedat după câteva luni în urma unei răni provocate, pe care a căpătat-o la 18 ianuarie 1944.

Rusia a prezentat primul echipaj feminin de tancuri din istorie, în cadrul Jocurilor Armatei din 2019, pe care le găzduiește pentru armatele internaționale. Anastasiya Baranova, Marina Pushkareva și Daria Sirotenko au operat tancul T-80. Femeile aveau la bază alte profesii: chirurg, terapeut și farmacist, înainte de a opta pentru a fi parte din forța militară.

Un articol din Russia and Beyond a menționat dificultățile fizice ale femeilor în operarea tancului. „Cel mai greu lucru pentru ele este încărcarea muniției în interiorul tancului. De exemplu, fiecare proiectil (cel mai ușor cântărește aproximativ 19 kg) este încărcat manual. Așadar, atunci când merg la poligoanele de tragere, trebuie să încarce singure zeci de proiectile”, se arată în raport.

Alte țări care au echipaje feminine de tancuri

Israelul și China sunt alte două țări care fie au operaționalizat echipaje de tancuri feminine, fie le antrenează în cadrul unui studiu. Forțele de apărare israeliene (IDF) au anunțat în octombrie 2022 succesul unui program pilot pentru o echipă de operatori de tancuri formată exclusiv din femei, care a început în 2020.

Compania care operează tancurile principale de luptă (MBT) Merkava IV, parte a batalionului de infanterie ușoară de gen mixt Caracal, se desfășoară de-a lungul frontierei egiptene, nu în războaie sau luptând în spatele liniilor inamice.

Armata de Eliberare a Poporului (PLA) antrenează, de asemenea, echipaje de tancuri formate exclusiv din femei, rapoarte despre femei antrenate pe MBT-urile Type-99A au apărut pe Global Times în iulie 2019, conform eurasiantimes .