Infofinanciar > Lumea la zi > De-acum, femeile vor putea merge topless la piscină! Unde s-a dat anunțul
Lumea la zi

De-acum, femeile vor putea merge topless la piscină! Unde s-a dat anunțul

Femei topless berlin Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Berlinul este unul dintre cele mai libertine locuri de pe Pământ – de asemenea, este unul dintre cele mai egalitare. Astfel, femeile berlineze vor putea de-acum să meargă la piscină la bustul gol, exact ca bărbaţii. Iniţiativa vine de la conceptul german de „cultură a trupului liber”.

Pe lângă faptul că a fost salutată ca un pas înainte pentru egalitatea de gen în capitala germană, măsura introdusă săptămâna aceasta este simptomatică pentru dragostea Germaniei pentru Freikoerperkultur – tradusă literal drept „cultura trupului liber” – își are rădăcinile la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Cum a luat naștere inițiativa

Autoritățile berlineze au luat măsuri după ce, în decembrie 2022, o înotătoare a declarat că a fost împiedicată să participe la una dintre piscinele din oraș fără să-și acopere pieptul. Femeia a depus o plângere la biroul ombudsmanului orașului, la Departamentul pentru Justiție, Diversitate și Antidiscriminare al Senatului.

Autoritățile au fost de acord că femeia a fost victima unei discriminări și au declarat săptămâna aceasta că toți vizitatorii piscinelor din Berlin, inclusiv femeile și cei care se identifică ca fiind non-binari, au voie să facă topless, titrează CNN.

Această decizie vine după un incident similar petrecut într-un parc acvatic din Berlin în vara anului 2021. Franțuzoaica Gabrielle Lebreton a cerut compensații financiare de la oraș după ce agenții de securitate i-au ordonat să părăsească incinta când a refuzat să-și acopere sânii.

Ea se afla împreună cu fiul ei de cinci ani când a avut loc incidentul. Vorbind la vremea respectivă cu ziarul german Die Zeit despre motivul pentru care crede că a fost vorba de discriminare de gen, ea a spus: „Pentru mine – și îl învăț asta pe fiul meu – nu, nu există o astfel de diferență. Atât pentru bărbați, cât și pentru femei, sânul este o caracteristică sexuală secundară, dar bărbații au libertatea de a se dezbrăca atunci când este cald, iar femeile nu”.

Cum a fost primit anunțul

Guvernul landului Berlin a confirmat mișcarea într-un comunicat de presă de joi. „Ca urmare a unei plângeri de discriminare care a avut succes, unitățile de baie din Berlin vor aplica pe viitor regulamentul casei și al băii într-o manieră echitabilă din punct de vedere al sexului”, se arată în comunicat.

„Ombudsmanul salută foarte mult decizia băilor, deoarece creează drepturi egale pentru toți berlinezii, indiferent dacă sunt bărbați, femei sau non-binari și deoarece creează, de asemenea, siguranță juridică pentru personalul din băi”, a declarat ea.

O locuitoare din Berlin, Ida, a salutat relaxarea restricțiilor, punând în același timp sub semnul întrebării ce va face cu adevărat pentru egalitatea de gen.

„Este cu siguranță grozav că o simplă plângere a făcut ca această dezvoltare „topless” să devină o realitate în Berlin. Cu toate acestea, nu sunt exact sigură cum servește acest lucru egalității de gen”, a declarat ea pentru CNN.

Ida a rămas, de asemenea, sceptică cu privire la cât de mult se vor folosi femeile de noua regulă: „Am fost odată la o piscină din districtul Pankow și, amintindu-mi de public, nu m-aș duce topless acolo. Germanii, de regulă, sunt foarte neutri în această privință și nu se vor supăra, dar trebuie să vedem dacă asta se va traduce bine.”

Măsura nu este fără precedent pentru Germania. Goettingen, din centrul țării, a devenit vara trecută primul oraș din țară care a permis femeilor să înoate topless în piscinele publice.

Autoritățile orașului au luat această decizie în urma unui scandal legat de identitatea de gen, în urma căruia unei înotătoare i s-a cerut să se acopere la o piscină locală. Înotătorul a refuzat pe motiv că se identifică ca bărbat și, ulterior, i s-a interzis accesul în incintă, potrivit unui raport al postului public de televiziune german Deutsche Welle.

Un alt mod de a fi

Pe lângă egalitatea de gen, mișcarea vorbește, de asemenea, despre dragostea Germaniei pentru Freikoerperkultur sau FKK. Aceasta își are originile în Imperiul German.

Mai degrabă decât să sexualizeze corpul uman gol, mișcarea pune accentul pe beneficiile pentru sănătate ale nuditate în aer liber în comun, în timp ce se face mișcare sau se află în natură.

Keon West, profesor de psihologie socială la Goldsmiths, Universitatea din Londra, a investigat atitudinile față de nuditate în diferite țări din Europa, precum și în alte țări.

„Cei mai mulți oameni înțeleg că germanii sunt mult mai relaxați în ceea ce privește nuditatea decât britanicii sau americanii”, nuditatea este pur și simplu acceptată ca un alt mod de a fi”, a declarat el pentru CNN.

El a explicat că acest lucru se datorează faptului că, în Germania, persoanele care sunt „nud în spațiile publice nu sunt considerate automat periculoase sau deviante. Ei tind să lase oamenii să o facă și să se simtă foarte confortabil cu asta”.

Pasiunea Germaniei pentru nuditate își găsește originile în campanii de sănătate de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Prima organizație FKK din țară a fost înființată în 1898, iar conceptul s-a răspândit rapid în întreaga țară, potrivit Deutsche Welle.