Infofinanciar > Info > Este incredibil cât consumă românii pe electrocasnice. Piaţa electro-IT a valorat 5 miliarde de euro în 2022
Info

Este incredibil cât consumă românii pe electrocasnice. Piaţa electro-IT a valorat 5 miliarde de euro în 2022

Electrocasnice, Sursă foto: Getty Images
Credit imagine: Getty Images

Cu preţurile în creştere şi cu gospodării în care au întotdeauna ceva de reparat, românii au dat nu mai puţin de 5 miliarde de euro pe electronice şi electrocasnice în 2022.

Deşi nicio industrie nu este scutită de tendinţele inflaţioniste, faptul că piaţa electro-IT se află în expansiune ne spune că achiziţiile suint în continuare ridicate din punct de vedere cantitativ, nu numai din punctul de vedere al preţului.

Ce determină creşterea pieţei

Analiştii şi reporterii au o viziune de ansamblu asupra pieţei, însă opiniile lor sunt împărţite. Spre exemplu, Alin Stan, din partea Observator, a avut următoarele lucruri de spus: „Deşi piaţa electro-IT din România a crescut cu 8,6% în anul 2022, fiind cel mai mare avans din ultimii 12 ani, acest lucru se datorează în primul rând inflaţiei. Preţurile au crescut şi ele odată cu inflaţia, între 15 şi 30%, în funcţie de produs.”

Această viziune, care pleacă exclusiv de la premisa creșterii prețurilor, este parțial contrazisă de cea a lui Dan Schwartz, analist fiscal: „Creşterea asta are două componente. Una cantitativă şi una calitativă. Pe o parte, a crescut numărul de achiziţii, pe de altă parte a crescut preţul bunurilor. Combinându-le ajungem la această creştere care pare spectaculoasă în condiţiile actuale în care toată lumea vorbeşte de dificultăţi. După părerea mea este o reacţie a pieţei absolut normală la condiţiile economice în care ne aflăm acum.”

Nu trebuie să pierdem din vedere nici faptul că românii apelează din ce în ce mai frecvent la achiziționarea în rate. George, un client care a cumpărat electrocasnice în anul 2022, spune acest lucru: „Preturile au crescut considerabil. Mai avem şi avantajul ratelor. Am luat şi în rate, da! Un televizor şi altele. Maşină de spălat. Mi-am cumpărat un frigider. Ieftin nu mai este nimic. Iar reducerile pot fi aleatorii. Nu poţi să ştii niciodată dacă este vorba despre o reducere.”

Cum s-a mișcat piața electro-IT în timpul crizelor

Analiștii economici privesc piața electronicelor și electrocasnicelor drept cea mai grăitoare referitor la tendințele consumatorului. La apogeul crizei financiare de acum 15 ani, achizițiile de telefoane mobile, frigidere etc. s-au prăbușit. Astfel, cheltuielile au scăzut cu 50% din 2008 până în 2009, iar în 2010 au ajuns la un minimum istoric. După aceea, trendul a fost unul ascendent, însă analiștii au sesizat o nouă scădere, chiar dacă mai puțin abruptă, la începutul anului 2023.