Infofinanciar > Info > Punctul pensiei se va majora cu 100 de lei! Ce presupune noua lege
Info

Punctul pensiei se va majora cu 100 de lei! Ce presupune noua lege

voucher bani ajutor de la stat sursă foto: fanatik.ro
Sursă foto: fanatik.ro

Există posibilitatea ca punctul de pensie să se majoreze cu 100 de lei, conform informațiilor din PNRR, chiar și în contextul în care a mai crescut în acest an.

În cadrul noii legi a pensiilor, se dezbate apariția unei creşteri a punctului de pensie, cu aproximativ 100 de lei, mai exact, de la suma de 1785 de lei, la cea de 1875 de lei.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat marţi, la Antena 3 CNN, ce este prevăzut în noua lege a pensionarilor.

Ministrul a discutat despre creșterea punctului de pensie, noua formulă utilizată în scopul recalculării tuturor celor cinci milioane de pensii, dar şi articolele care urmează să fi excluse.

Conținutul noii legi

– o nouă formulă utilizată pentru recalcularea integrală a celor cinci milioane de pensii 

– numărul punctelor x VPR (valoarea punctului de referinţă) = 72

– posibilitatea unei creşteri a punctului de pensie de la 1.785 de lei la 1.875 de lei

– eliminarea excepţiilor în ceea ce vizează pensionarea între diferite companii, undeva în viitor. De pildă, angajaţii din naval (CEO Oltenia, fabrică de armament, etc.)

– va fi retras articolul din vechea lege: „Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare”. În fapt, Ministerul Familiei va fi nevoit să aducă o sugestie de stimulente pentru mamele care au mai mulţi copii.

Mulți români sunt interesați de o întrebare specifică, fie că se află încă pe piața muncii și urmează să iasă la pensie, fie că au ieșit deja anticipat, și anume: „Când mă pot pensiona?”.

Acum răspunsul este accesibil în mai puțin de un minut, data la care se poate pensiona o persoană, fără a conta dacă este vorba de o pensie anticipată, o pensie anticipată parțial sau o pensie pentru limita de vârstă, potrivit antena3.ro.

Procesul constă în accesarea site-ului Casei Naţionale de Pensii Publice, completarea datei nașterii și sexul, urmat de aflarea datei pensionării.

Un alt subiect discutat la un nivel profund de către români este recalcularea pensiei, care se poate înfăptui prin intermediul unei solicitări, alături de câteva acte necesare.

Cine se încadrează

Persoanele care se încadrează la recalcularea pensiei sunt: cei care au efectuat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, cât și oamenii care au mai muncit și după ce au ămplinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Prin urmare, după efectuarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate cere recalcularea drepturilor de pensie..

Orice român are posibilitatea de a cere recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minim 12 luni.

Înainte de toate, pentru a descoperi numărul anilor de vechime, trebuie să aveți cont online pe site-ul Casei Naționale de Pensii.

Pentru a crea u nastfel de cont, este nevoie să completați un formular ce conține datele personale, mai exact: nume, prenume, CNP, adresă de e-mail,  adresa de domiciliu, actul de identitate.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.