Infofinanciar > Info > Creșteri de aproape 10% în cazul pensiilor! Veste ce vizează sute de mii de români
Info

Creșteri de aproape 10% în cazul pensiilor! Veste ce vizează sute de mii de români

capital.ro
sursă foto: capital.ro

Se pare, în ultima perioadă, Pilonul III de pensii, un fond facultativ, a devedit un lucru atractiv pentru foarte mulți români. Iar aceștia ar face acum o mișcare destul de înțeleaptă, căci, potrivit statisticilor, investiția în aceste fonduri nu se va dovedi a fi una perdantă. Potrivit datelor oficiale, 630.623 de participanţi aveau pensii facultative la sârșit de ianuarie.

La sfârșitul lunii ianuarie 2023, acest fond de pensii deține active în valoare de 3,77 de miliarde de lei. Se înregistrează astfel o majorare a acestor fonduri cu până la 9,85%, în comparație cu aceeașii perioadă a anului precedent. Acesta inddormații sunt oferite de reprezentanții Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). „Cele mai multe investiţii au fost efectuate local (94%), majoritatea fiind denominate în lei (90%)”, se menţionează în acest raport al instituției.

Unde se duc cei mai mulți bani

Potrivit informațiilor ASF, cea mai mare pondere în ceea ce privește aceste active sunt deținute de către titlurile de stat, adică o sumă de 2,391 miliarde de lei. Acești bani reprezintă astfel 63,51% din totalul fondurilor. După aceea, este vorba de acțiuni, care dețin 905,404 milioane de lei, adică 24,05%. Pe locul trei în acest clasament sunt obligațiunile corporative ce reprezintă acum 4,09% din totalul activelor cu o sumă de 153,872 milioane de lei.

Pe acest pilon facultativ, Pilonul III de pensii, sunt active următoarele fonduri: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea şi Raiffeisen Acumulare.

„Marea majoritate a administratorilor de Pilon 3 au o aplicație online care este accesată printr-un cont cu parola. Puteți afla tot istoricul contribuțiilor pe care le-ați avut”, susține Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensii Administrate Privat din Romania (APAPR).

Câți bani s-au adunat până acum

Folosind aceleași aplicații online, fiecare persoană ce dețoine aici fonduri poate afla câți bani a adunat până la momentul actual. Pe lângă acest lucru, administratorul este obligat, prin datele înscrise în contract, să informeze clientul anual, prin intermediul unei notificări, despre cele întâmplate cu banii săi. Asta până în momentul în care acesta poate accesa fondul.

Astfel, fondurile de pensii private facultative nu prezintă probleme. În continuare, și pilonul de pensii preivate obligatorii, adică Pilonul II de pensii, se pare că se află într-o situație similară. S-a raportat recent o majorare semnificativă a acțiunilor listate la Bursa de Valori București. Titlurile de stat din această categorie sunt, de asemenea, într-o continuă apreciere tocmai pentru că se așteaptă ca inflația să înregistreze valori din ce în ce mai mici până la sfârșitul anului.

Pentru prima dată de la înființare, benii ce sunt gestionați de către cele șapte fonduri de pensii private din Pilonul II au ajuns la suma de 100,0 miliarde de lei, cu o valoare mai mare față de sfârșitul lui 2022 cu până la 4,6%. Practic, Pilonul II a ajuns să administreze peste 20 de miliarde de euro în beneficiul a 8 milioane de români, scrie romaniatv.net.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.