Infofinanciar > Info > Cea mai bună apărare e… racheta! Companii românești vor produce interceptoarele SkyCeptor
Info

Cea mai bună apărare e… racheta! Companii românești vor produce interceptoarele SkyCeptor

rachete interceptoare - sursa foto - impact.ro
sursa foto - impact.ro

Miercuri, autoritățile române au semnat un memorandum de înțelegere în urma căruia se vor produce rachete interceptoare SkyCeptor. Altfel spus, țara noastră va beneficia de un sistem de interceptare eficient din punct de vedere al costurilor și proiectat special pentru apărarea împotriva rachetelor de croazieră și balistice.

Această înțelegere a fost semnată de Romarm S.A., Electromecanica S.A și Raytheon Missiles & Defense. Pe baza acestui document, Electromagnetica Ploiești și Raytheon se angajează în producerea unor rachete interceptoare. Practic, vor construi interceptoare de rachete cu rază lungă.

De ce este nevoie de aceste rachete de interceptare?

Necesitatea acestei măsuri este argumentată de către de Florin Spătaru. Potrivit news.ro, ministrul Economiei a declarat, în dimineața zilei de miercuri, următoarele: „Conflictul militar de la graniţa României ne-a demonstrat că dezvoltarea de parteneriate de tip public-privat cu industria de apărare între statele NATO şi ale Uniunii Europene reprezintă structura pe care industria de apărare trebuie să funcţioneze pe termen lung.”. Totodată, Florin Spătaru crede că acest memorandum este doar primul pas pentru creșterea parteneriatului dintre Romarm, Raytheon și Electromecanica Ploiești.

Mai există însă anumite etape care trebuie îndeplinite pentru ca producția să înceapă. Florin Spătaru spune că este nevoie de investiții venite și din partea română a acestei înțelegeri, directorul Electromagnetica fiind asigurat că Ministerul Economiei este gata să investească și să aloce bani pentru acest proiect. Tot ministrul spune că se așteaptă la o colaborare funcțională care să transforme România într-un furnizor strategic în Europa dar care să fie și în sprijinul apărării naționale.

Ministrul Apărării Naționale este, de asemenea, extrem de încântat de semnarea acestui memorandum, afirmând că : „Sunt bucuros că Electromecanica Ploieşti este un partener şi poate fi un partener pentru un atât de important jucător pe piaţa mondială a apărării. Raytheon Technologies este pentru Ministerul Apărării Naţionale un partener foarte important, avem foarte multe proiecte de achiziţii, avem colaborări excepţionale cu unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa industriei de apărare mondială.” Vasile Dîncu este încântat și de faptul că rachetele SkyCeptor sunt construite la un standard calitate preț foarte bun. Altfel spus, au o performanță bună în ceea ce înseamnă apărarea dar sunt la un preț accesibil pentru orice țară. Accentuând că sistemul rachetelor este adecvat pentru sistemul de tip Patriot, un sistem realizat pentru țările din Europa Centrală și de Est.

Tot Vasile Dîncu spune că speră să nu fie nevoie ca aceste rachete să fie folosite vreodată. „Sper să nu fie nevoie să le folosim, dar am putea să le folosim. Deci este o capacitate, o capabilitate fantastică pentru noi. Este una din capabilitățile de care avem nevoie în viitor, pentru că să completăm partea noastră de înzestrare, așa cum există în sistemul NATO, ca să putem să răspundem chestionarului NATO că avem bifat și acest capitol.”.