Infofinanciar > Lumea la zi > Protestele și revoltele din China continuă! Partidul Comunist al lui Xi Jinping riscă să fie răsturnat
Lumea la zi

Protestele și revoltele din China continuă! Partidul Comunist al lui Xi Jinping riscă să fie răsturnat

Foxconn_protest sursa: The Verge
sursa: The Verge

Sâmbătă au izbucnit proteste în întreaga China, inclusiv la universități și la Shanghai, unde sute de persoane au scandat „Demisia, Xi Jinping! Demisia, Partidul Comunist!”, într-o demonstrație fără precedent de sfidare față de politica strictă și tot mai costisitoare a țării, care care o politică strictă anti Covid. 

Un incendiu mortal s-a petrecut la un bloc de apartamente din Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, situată în vestul țării, care a ucis joi 10 persoane și a rănit alte nouă. Acesta a acționat ca un catalizator al furiei publice, deoarece au apărut videoclipuri care par să sugereze că măsurile de izolare au întârziat pompierii să ajungă la victime. 

Studenții au protestat la universități 

În zeci de campusuri universitare, studenții au organizat adunări și au lipit afișe în amintirea victimelor din incendiul din Xinjiang și pentru a se exprima împotriva politicii de „Zero-Covid”. În mai multe orașe, locuitorii din cartierele izolate de guvern au dărâmat barierele și au ieșit în stradă, în urma protestelor masive împotriva carantinei care au cuprins Urumqi vineri seara. 

Astfel de scene de furie și sfidare pe scară largă – unele dintre ele s-au prelungit până duminică – sunt excepțional de rare în China, unde Partidul Comunist aflat la putere reprimă fără milă orice expresie de disidență. Dar, după trei ani de pandemie, mulți oameni au fost împinși până la limită de folosirea neîncetată de către guvern a închiderilor, a testelor Covid și a carantinei, cu scopul opresării populației. 

Protestele din Shanghai 

Furia a dus la acte remarcabile de sfidare în centrul financiar al Shanghaiului, unde mulți dintre cei 25 de milioane de locuitori ai orașului își exprimă o ranchiună profundă față de politica „Zero-Covid”, după ce au fost supuși unei închideri de două luni în primăvară. 

shanghai sursa: The New York Times

shanghai sursa: The New York Times

Sâmbătă seara târziu, sute de locuitori s-au adunat pentru o veghe la lumina lumânărilor pe Urumqi Road, care a primit numele orașului în care s-a petrecut tragedia, pentru a deplânge victimele incendiului din Xinjiang, potrivit unor înregistrări video difuzate pe scară largă – și cenzurate prompt – pe rețelele de socializare chinezești și a relatării unui martor pentru CNN World. 

Înconjurând un memorial improvizat cu lumânări, flori și pancarte, mulțimea a ridicat foi albe de hârtie – în ceea ce este în mod tradițional un protest simbolic împotriva cenzurii – și a scandat „Avem nevoie de drepturi, avem nevoie de libertate”. 

Chinezii vor demisia lui Xi Jinping 

În mai multe înregistrări video văzute de CNN, oamenii au putut fi auziți strigând cereri pentru ca liderul chinez Xi Jinping și Partidul Comunist să „demisioneze”. Mulțimea a scandat, de asemenea, „Nu vreau testul Covid, vreau libertate!” și „Nu vreau dictatură, vreau democrație!”. 

Unele videoclipuri arată oameni cântând imnul național al Chinei și „Internaționala”, un etalon al mișcării socialiste, în timp ce țineau bannere de protest față de măsurile excepțional de stricte ale țării împotriva pandemiei. 

Rânduri de polițiști, care inițial priveau din exterior, au început să se deplaseze pentru a împinge înapoi și a diviza mulțimea în jurul orei 3 dimineața, declanșând confruntări tensionate cu protestatarii, potrivit unui martor. 

Martorul a declarat pentru CNN că a văzut mai multe persoane arestate și urcate într-un vehicul al poliției lângă memorialul improvizat după ora 4.30. De asemenea, a văzut mai mulți protestatari fiind luați de ofițeri din mulțime și duși în spatele liniei de poliție. Protestul s-a dispersat treptat înainte de ivirea zorilor, a spus martorul. 

Poliția a acționat violent împotriva protestatarilor 

Duminică după-amiază, sute de locuitori din Shanghai s-au întors la fața locului pentru a continua protestul, în ciuda prezenței intense a poliției și a blocajelor rutiere. Videoclipurile arătau sute de persoane aflate într-o intersecție strigând „Eliberați oamenii!”, cerând poliției să elibereze manifestanții reținuți. 

De data aceasta, poliția pare să fi adoptat o abordare mai dură, acționând mai rapid și mai agresiv pentru a face arestări și a dispersa mulțimile. Într-o înregistrare video, un bărbat care ținea un mănunchi de crizanteme poartă un discurs în timp ce mergea pe o trecere de pietoni, câtă vreme un ofițer de poliție încerca să-l oprească. 

Bărbatul s-a luptat în timp ce mai mult de o duzină de ofițeri l-au forțat să urce într-o mașină de poliție, în timp ce mulțimea furioasă striga „Eliberați-l!” și se grăbeau spre vehicul. Alte înregistrări video arată scene haotice în care poliția împinge, târăște și bate protestatarii. 

Chinezii nu mai doresc să fie izolați și carantinați 

În alte părți ale țării, locuitorii au manifestat împotriva închiderii cartierelor lor, în urma protestelor de amploare din Urumqi, care au forțat autoritățile să anunțe o relaxare treptată a unei măsurilor de protecție care a durat mai mult de 100 de zile. 

Vineri seară, sute de locuitori din Urumqi au mărșăluit spre o clădire guvernamentală scandând „puneți capăt izolărilor”, iar unii dintre ei au ținut în mână steagul chinezesc, potrivit unor înregistrări video care au circulat pe rețelele de socializare chinezești și unui locuitor din Urumqi. Proteste mai mici au izbucnit, de asemenea, în comunitățile rezidențiale din oraș, în cadrul cărora locuitorii au dărâmat barierele de izolare și s-au certat cu oficialii autorității chineze. 

De-a lungul weekend-ului, protestele împotriva închiderii au zguduit cartierele din orașe de la Beijing, Guangzhou și Wuhan până la Lanzhou. 

Potrivit unor videoclipuri de pe rețelele de socializare, locuitorii din mai multe comunități rezidențiale din Beijing au sfidat ordinele de izolare. Într-un complex, rezidenții au mărșăluit și au scandat: „Spuneți nu testelor Covid și da libertății!”. 

În orașul Lanzhou din nord-vestul țării, rezidenții s-au grăbit sâmbătă să iasă din complexele izolate pentru a se plimba liberi pe străzi. În înregistrările video trimise la CNN de către un rezident arată cum unii dintre ei răscolesc un cort al muncitorilor de la Covid și sparg o cabină de testare. 

La începutul acestei luni, locuitorii din același cartier au ieșit în stradă pentru a cere un răspuns din partea autorităților în legătură cu moartea unui băiețel de 3 ani. Acesta a murit din cauza otrăvirii cu gaz după ce tatăl său a fost împiedicat să îl ducă rapid la spital din cauza restricțiilor.