Infofinanciar > Lumea la zi > Proteste violente la Bruxelles. Pompierii din Belgia se opun vârstei de pensionare de 67 de ani
Lumea la zi

Proteste violente la Bruxelles. Pompierii din Belgia se opun vârstei de pensionare de 67 de ani

Pompier, sursa foto Wikipedia
Credit imagine: Wikipedia

Protestele sindicale ale pompierilor din Belgia fac interesul presei naționale și internaționale. Pompierii din toată Belgia au ieșit marți pe străzile din Bruxelles pentru a protesta față de condițiile lor actuale de muncă și față de planurile guvernului de a reforma sistemul de pensii. Ca și în Franța, creșterea vârstei de pensionare este motivată de Guvern drept o modalitate ca sistemul național de pensii să rămână viabil.

Marți dimineață, pompierii s-au adunat pentru a cere mai mult personal și resurse. De asemenea, grupul care cere pensionarea la 60 de ani și recunoașterea bolilor legate de muncă a denunțat planul de pensii, care vizează creșterea vârstei de pensionare la 67 de ani. Proteste similare au loc în același timp în Franța, unde milioane de cetățeni se opun pensionării la 64 de ani în loc de 62.

Revendicările pompierilor din Belgia

În zece ani, volumul lor de muncă a crescut cu peste 60% numai la Bruxelles, în timp ce efectivele au rămas aproape aceleași, a declarat Pierre Adams, delegat al sindicatului CGSP pentru pompierii din Bruxelles, la RTL, în timpul protestului.

Delegațiile s-au întâlnit cu ministrul de interne Annelies Verlinden și cu ministrul sănătății publice Frank Vandenbroucke, dar li s-a spus că nu sunt posibile negocieri pe partea de pensionare, a relatat RTL.

De asemenea, unii protestatari au intrat în clădirea Comisiei Europene, iar în interior au fost aruncate petarde, dar protestatarii au fost respinși de poliție, în special cu ajutorul gazelor lacrimogene.

Nu este prima dată când pompierii sindicaliști cer o revizuire a planului de pensii și o remunerație care să fie, din punctul lor de vedere, potrivită pentru volumul de muncă depus. În data de 27 ianuarie 2023, au avut loc acțiuni similare; revendicările protestatarilor nu au trecut nici atunci de ministrul de interne Annelies Verlinden.

Cum justifică statul noul plan de pensii

Acest protest face parte din mobilizarea de o săptămână lucrătoare (6-10 martie) a salariaților din serviciile publice, anunțată la începutul lunii februarie de către Frontul comun al sindicatelor (CGSP, SLFP, CSC). SLFP joacă rolul de unificator pentru liberalii de la CGSP și creștin-democrații formațiunii sindicale CSC.

La fel ca francezii, guvernul belgian lucrează în prezent la un plan de reformă a pensiilor, în special pentru că pensiile cresc povara bugetară, relatează euractiv.com.

Pensiile reprezintă aproximativ jumătate din bugetul asigurărilor sociale (133 de miliarde de euro), care este, de asemenea, structural deficitar. Motivul este acesta: contribuțiile sociale plătite de angajatori și angajați sunt insuficiente pentru a finanța prestațiile plătite.

Astfel, în 2023, guvernul federal ar trebui să compenseze acest deficit cu aproximativ 50 de miliarde de euro, potrivit publicației belgiene L’Echo.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.