Infofinanciar > Lumea la zi > Propunere din partea Comisiei Europene! Tinerii ar putea locui în Marea Britanie fără permis de ședere
Lumea la zi

Propunere din partea Comisiei Europene! Tinerii ar putea locui în Marea Britanie fără permis de ședere

zdg.md
Sursa foto: arhiva companiei

Comisia Europeană a propus deschiderea negocierilor cu Marea Britanie pentru a permite libertatea de circulație de care au beneficiat înainte de Brexit milioane de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, într-o concesie majoră.

Aceasta a declarat că va solicita acum aprobarea liderilor individuali ai UE pentru a începe discuțiile. Care ar putea elimina parțial unul dintre cele mai controversate elemente ale Brexitulu. Este vorba despre blocarea dreptului de a locui în țările celeilalte fără vize.

Modificări pentru tineri

În cadrul acordului preconizat, cetățenii UE și britanici cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani ar putea rămâne până la patru ani în țara de destinație, a precizat Comisia Europeană într-o declarație detaliată.

„Obiectivul ar fi facilitarea schimburilor de tineri, facilitând călătoria, munca și traiul în Regatul Unit pentru tinerii cetățeni UE. Cu reciprocitate pentru tinerii cetățeni britanici aflați într-un stat membru”, a precizat Comisia.

Decizia Comisiei, care în trecut s-a opus vehement oricărei concesii față de Marea Britanie solicitate de Brexit, este considerată un progres în relațiile dintre Regatul Unit și UE.

Aprobarea propunerii

Propunerea de deschidere a negocierilor trebuie mai întâi să fie aprobată de liderii de la Consiliul European. Aceștia se reunesc în luna mai. Dar reprezintă o concesie majoră care ar da înapoi un element-cheie al Brexitului.

Dacă va fi aprobată, ar însemna că milioane de tineri ar putea veni în Marea Britanie pentru a umple golul lăsat de Brexit în sectorul ospitalității. Dar și în universități.

De asemenea, ar însemna că munca sezonieră, de la munca în restaurante la locuri de muncă sezoniere în stațiunile de schi, ar fi din nou disponibilă pentru tinerii britanici. În plus, ar putea facilita recrutarea de cercetători de către universitățile din Regatul Unit și din UE. În special a celor care se implică în programul de cercetare științifică Orizont.

Restabilirea sistemului de taxe

De asemenea, în cadrul acestui sistem se preconizează că sistemul de taxe de studii universitare ar fi restabilit în ambele sensuri. S-ar pune capăt taxelor de studii în străinătate. Acestea se ridicau uneori la peste 40 000 de lire sterline pe an.

Ministrul suedez pentru afaceri europene, Jessika Roswall, a declarat pentru The Guardian: „Suedia a făcut presiuni în acest sens. Și considerăm că acest lucru este foarte important pentru tinerii și studenții din UE și Marea Britanie. Ei sunt câștigătorii”.

Într-un anunț, Comisia Europeană a declarat că a acționat după ce Regatul Unit a făcut demersuri către diferite țări ale UE, printre care se știe că se numără și Franța, pentru a deschide un program de mobilitate a tinerilor.

Miniștrii britanici au susținut că nu ar fi vorba de o revenire asupra unuia dintre elementele-cheie ale Brexitului, sfârșitul liberei circulații pentru cetățenii britanici.

Acord cu Franța

Ei au argumentat că Franța are deja un astfel de acord cu Canada. Iar Australia are un acord similar cu Regatul Unit. Și că ar fi o modalitate importantă de a promova schimbul cultural pentru generațiile viitoare.

„Mobilitatea nu ar fi legată de un scop. Adică beneficiarii ar trebui să poată întreprinde diferite activități în perioada respectivă. Cum ar fi studierea, formarea profesională, munca sau călătoriile. Și nici mobilitatea nu ar face obiectul unui sistem de cote”, a precizat comisia.

De asemenea, aceasta a precizat că nu reprezintă o retrogradare a libertății de circulație.

„Acordul preconizat ar prevedea o mobilitate limitată în timp. Sub rezerva îndeplinirii unor condiții care trebuie verificate înainte ca mobilitatea să poată avea loc. Condițiile ar trebui să fie îndeplinite și în timpul șederii. Nu este vorba de a conferi tinerilor britanici beneficiile libertății fundamentale de circulație de care se bucură cetățenii UE”, a precizat acesta.

Brexitul i-a afectat pe tineri

Aceasta a adăugat că Brexitul a afectat în special „oportunitățile tinerilor de a experimenta viața de cealaltă parte a Canalului Mânecii. Și de a beneficia de schimburi de tineret, culturale, educaționale, de cercetare și de formare”.

De asemenea, a afirmat că un acord la nivel de bloc este preferabil unei serii de acorduri bilaterale. Deoarece ar asigura un tratament egal pentru fiecare persoană din sistem.

Lordul Kinnoul, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Lorzilor, care a recomandat un astfel de program de mobilitate, a salutat această evoluție. El a afirmat că dacă se va ajunge la un acord, acesta ar fi „în mare măsură în beneficiul reciproc al ambelor părți și al tinerilor din Europa”, informează theguardian.com