Infofinanciar > Info > Mai e mult de muncă! Fechet spune că programele de digitalizare au avut succes
Info

Mai e mult de muncă! Fechet spune că programele de digitalizare au avut succes

Mircea Fechet, ministrul Mediului
sursă foto: arhiva companiei

Miercuri, 17 aprilie, a avut loc Digital Innovation Summit Bucharest, eveniment la care a participat și ministrul Mediului, Mircea Fechet. Oficialul din Guvern a vorbit, din perspectiva domeniului pe care-l reprezintă, despre punctele forte ale digitalizării. Ministrul a ținut astfel să sublineze că la nivelul proceselor ce țin de mediu, procese prin care se interacţionează cu cetăţenii, acestea au fost digitalizate în cea mai mare parte.

În același timp, Mircea Fechet a spus că mai au foarte mult de muncă în ceea ce priveşte trasabilitatea masei lemnoase. „Colectăm în fiecare zi milioane sau zeci de milioane de date, fie prin platformele Administraţiei Fondului pentru Mediu, fie prin sistemele de trasabilitate a deşeurilor, fie prin sistemul SUMAL 2.0 cu care monitorizăm tot ce înseamnă management forestier în România, facilitarea unei interacţiuni mai simple cu cetăţeanul, un alt element cheie unde încercăm să folosim digitalizarea”, spune ministrul Mediului.

Fechet spune că programele de digitalizare au avut succes

După aceea, Mircea Fechet a vorbit despre progamele deja cunoscute publicului. Dar a ținut să lămurească anumite aspecte. „Vreau să ştiţi că la AFM, spre exemplu, atunci când evaluăm dosarele de la Programul „Rabla”, câţiva colegi aveau ca sarcină de serviciu să care sacii cu documente de la parterul instituţiei la etajele superioare, pentru că aşa se făceau lucrurile. La fel cum, înaintea lansării oricărui program de finanţare, erau şiruri întregi de maşini de la diferite primării care aşteptau ore întregi să aibă un număr de înregistrare cât mai mic pentru a avea prioritate în evaluarea acestor proiecte de finanţare”.

De asemenea, ministrul Mediului vorbește și despre certificatul fiscal: „Dar probabil cel mai extrem exemplu se referă la certificatul fiscal pe care îl solicitai în baza unei cereri scrise pe care, după ce-l obţineai, trebuia să-l pui într-un dosar alături de multe alte documente, pentru a putea beneficia de o finanţare. Toate aceste lucruri nu mai există”.

Oficialul din Guvernul României a punctat în cadrul discursului său cum arată prezentul din viziunea domeniului pe care îl reprezintă: „Astăzi putem spune că am digitalizat cea mai mare parte a proceselor prin care interacţionăm cu cetăţenii, dar în acelaşi timp, trebuie să admit că mai avem foarte mult de muncit în ceea ce priveşte trasabilitatea masei lemnoase”, a afirmat Fechet.

Mai e mult de muncă

Mircea Fechet a amintit apoi de un proieect important, anume colaboraea cu cei de la Google. Căci prin intermediul acestui proiect, spune el, s-a reuşit evaluarea unui aviz de transport de masă lemnoasă în mai puţin de o secundă. „Avem un parteneriat la Ministerul Mediului cu cea mai bună sau una dintre cele mai performante companii din lume în procesare a imaginilor digitale. E vorba despre Google, nu-i niciun secret”.

„Am reuşit să evaluăm toate avizele de transport de masă lemnoasă din luna noiembrie a anului trecut”, descrie demnitarul unul dintre reușitele acestei colaborări. „Acest lucru s-a făcut folosind mai puţin de o secundă pentru evaluarea fiecărui aviz. Şi dacă în trecut colegii de la Garda Forestieră dădeau click după click, probabil stricau un mouse în fiecare săptămână pentru a verifica manual toate fotografiile încărcate în SUMAL şi pentru a identifica acele transporturi suspecte, lucrul acesta s-a făcut în 0,64 secunde pentru fiecare aviz de transport. Folosind inteligenţa artificială, această companie a putut să ne pună la dispoziţie mii de situaţii suspecte”, a spus şeful de la Mediu, citat de Agerpres.