Lumea la zi

Propaganda Moscovei împinge către o nouă invazie! „Kazahstan, tu urmezi!”

Soloviov, Sursă foto: Aktual24
Sursă foto: Aktual24

În cadrul unei emisiuni de dezbatere de la postul de televiziune Russia 1, moderată de propagandistul Kremlinului, Vladimir Soloviov, mai mulți invitați au susținut că Rusia ar trebui să aibă în vedere declanșarea unei „operațiuni speciale” și în Kazahstan. Astfel, unui dintre participanți a subliniat că în statul asiatic se conturează o mișcare nazistă similară cu cea din Ucraina.

„Să ne concentrăm asupra faptului că următoarea problema va fi Kazahstanul. Pentru că o mișcare nazistă similară precum cea din Ucraina este pe cale să apară”, a mărturisit unul dintre invitați.

„Și avem cea mai lungă granița cu Kazahstanul”, a completat un alt invitat.

„Și sunt o mulțime de cetățeni ruși acolo”, a aprobat și continuat dialogul moderatorul Soloviov.

După aceea, un invitat a dezvăluit că pe teritoriul Kazahstanului se află combustibilii nucleari pentru Rosatom. Și de această dată, Soloviov a răspuns afirmativ.

În urma acestui dialog, un înalt oficial de la Kiev a avertizat autoritățile de la Astana (capitala Kazahstanului) pentru ce va urma: „Atenție Kazahstan, au spus că tu ești următoarea”.

Politică anti-Putin

Președintele kazah Kasim-Jomart Tokaiev a precizat că țara sa le va oferi protecție cetățenilor ruși, care ajung pe teritoriul Kazahstanului, care fug de mobilizarea militară, scriu cei de la Unica.

„În ultimele zile, mulți oameni vin la noi, din Rusia. Majoritatea sunt obligați să plece din cauza unei situații fără ieșire”; „Trebuie să ne ocupăm de ei, să le asigurăm securitatea”, a susținut Kasim-Jomart Tokaiev.

În plus, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Kazahstan, Aibek Smadiarov, a anunțat că statul asiatic nu va recunoaște anexarea regiunilor separatiste din estul Ucrainei de către Rusia.

„În privința desfășurării referendumurilor (…), Kazahstanul pornește de la principiul integrității teritoriale a statelor, echivalentă lor suverană și coexistența lor pașnică”, a spus acesta.

Totodată, oficialul MAE a susținut că țara sa a făcut apel în mod repetat la soluționarea conflictului ucrainean în conformitate cu carta Națiunilor Unite.

„Ne reconfirmăm disponibilitatea de a furniza întreagă asistență posibilă pentru stabilirea unui dialog politic”; „În același timp, țară noastră consideră că menținerea stabilității la nivel regional și global reprezintă cel mai important obiectiv”, a concluzionat purtătorul de cuvânt al MAE kazah.

Comerțul Rusiei, blocat de Kazahstan

Pentru a-și mai acoperi pierderile, Rusia încearcă să-și vândă cerealele în statele asiatice, însă întâmpină probleme și pe acest continent întrucât fiecare țară își dictează propriile condiții. Astfel că, pentru rușii, o lovitură puternică a venit din partea Kazahstanului (țară tranzit), deoarece acest stat a oprit livrările de cereale rusești pe calea ferată către țările din Asia Centrală și China.

Potrivit autorităților de la Astana, motivul acestei decizii este reprezentat de tarifele mari de tranzit aplicate de căile ferate kazahe: transportul cerealelor în astfel de condiții pentru Federația Rusă a devenit neprofitabil, scriu cei de la Ziare.com.