Infofinanciar > Info > Promisiuni salariale pentru angajații cu peste doi ani de vechime! Când și cine va primi mai mulți bani la sfârșit de lună
Info

Promisiuni salariale pentru angajații cu peste doi ani de vechime! Când și cine va primi mai mulți bani la sfârșit de lună

fanatik.ro
FOTO:fanatik.ro

Angajații români care au o vechime mai mare de 24 de luni în cadrul aceluiași loc de muncă primesc o veste bună, în sensul că angajatorii nu-i mai pot plăti cu salariul minim pe economie. Aceasta nu este singura veste bună pe care o aduce începutul de an. Venitul minim a crescut de la 2550 de lei la 3000.

Este vorba de Ordonanța de Urgență 142/ 2021 care a modificat prevederile Codului Muncii astfel:

„Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”.

Angajații cu o vechime mai mare de doi ani pe același post vor primi mai mulți bani

Altfel spus, doar în acest an angajatorii își mai pot plăti categoria de personal care deține o vechime mai mare de doi ani, cu salariul minim pe economie.

Modificările aduse Codului Muncii „ se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”, potrivit OUG nr. 142/2021.

O altă modificare pozitivă constă în faptul că începând cu 1 ianuarie 2023, salariul minim pe economie crește până la 3000 de lei. Modificarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o creștere de 17,6% adică 450 de lei în plus la finalul lunii.

Angajații din domeniul construcțiilor vor primi 1000 de lei în plus

Ordonanța de Urgență nr. 168/2022, publicată în Monitorul Oficial din 9 decembrie 2022 prevede scutirea de taxe pentru 200 de lei din salariul minim. Măsura adoptată de guvernanți le va aduce angajaților plătiți cu salariul minim o majorare de 339 de lei, prin urmare, creșterea de 22,2% va face ca salariul net să ajungă până la 1863 de lei, romaniatv.net.

De salarii mărite vor avea parte atât aparatul bugetar cât și angajații din sectorul privat. În urma creșterilor salariale, tariful orar va fi de 18, 145 de lei/oră pentru un program de lucru complet, de 165,33 de ore/lună.

Peste două milioane de români, mai exact 2.181.134 vor beneficia de un salariu de bază minim de 3000 de lei. De asemenea, Ordonanța de Urgență 168/2022 stabilește ca angajații din domeniul construcțiilor să primească, la rândul lor, o majorare salarială de 1000 de lei, urmând ca salariul brut obținut să ajungă la 4000 de lei. Termenul de adoptare a prevederilor proiectului de lege menționat nu trebuie să depășească anul 2028.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.