Infofinanciar > Info > Creșteri salariale pentru români. Cum arată evoluția banilor noștri
Info

Creșteri salariale pentru români. Cum arată evoluția banilor noștri

Salarii Sursa foto Observator
sursa foto Observator

Creșterile salariale s-au arătat și anul acesta, cu toate că ne confruntăm cu probleme economice majore. Domenii precum HoReCa, turism, construcții, medicină.

Creșterile salariale, potrivit unei analize publicată de platforma BestJobs anul acesta au făcut o diferență în mediul online. Analiza publicată de către angajatori pe platforma de recrutare în perioada ianuarie-septembrie 2022, comparate cu datele oferite de Institutul Național de Statistică, arată că salariul mediu net a crescut în acest an față de anul trecut în domenii precum:

Medicină (1.433 euro în 2021 versus 1.669 euro anul acesta);

Turism și HoReCa (879 euro în 2021 versus 1.125 euro anul acesta);

Construcții și Instalații (1.076 euro anul trecut versus 1.386 euro anul acesta).

Potrivit datelor INSSE din luna iunie 2022, cele mai mari salarii medii nete sunt în București (1.048 euro), Cluj (953 euro), Timișoara (895 euro), Sibiu (814 euro), Ilfov (810 euro) și Iași (808 euro). Oferte de nivel mediu, cu salarii cuprinse între 700 și 800 de euro se regăsesc în județele Alba, Olt, Bacău, Brașov, Mureș, Gorj, iar cele mai mici oferte salariale se înregistrează în Vrancea (596 euro), Teleorman (588 euro) și Harghita (574 euro).

Creșteri salariale de anul viitor

S-a decis în Guvern că salariul minim va fi majorat la suma de 3000 de lei, deși această modificare a adus foarte multe discuții după ce ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat un pachet de măsuri sociale ale PSD, inclusiv majorarea salariului minim brut la 3.000 de lei și creșterea pensiei minime cu 10%, la 1.100 de lei. Liberalii au criticat declarațiile ministrului, pentru că nu au fost discutate în coaliție înainte ca propunerile PSD să fie făcute publice. Liberalii au plusat apoi, prin vocea lui Rareș Bogdan, care a cerut o creștere a pensiilor cu 16%. „Dl. Câciu (ministrul PSD de finanțe, n.r.) e obligat să găsească o sursă de finanțare pentru o creștere cu minim 16%. Nu e propunerea mea, e a PNL. Dacă nu găsește resursele, să plece acasă”, a spus Rareș Bogdan.

De asemenea și în Parlament sunt așteptate majorări ale salariilor, potrivit noului Proiect de lege, un parlamentar va beneficia de o majorare cu 2.000 de lei a salariului brut, iar majorarea se va aplica de la 1 noiembrie 2022. Amendamentul va mări cu 25% inclusiv salariile și sporurile personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislativ și Administrației Prezidențiale.