Infofinanciar > Lumea la zi > Programul Erasmus interzis în Ungaria? Budapesta pregătită să dea în judecată UE din cauza reducerii fondurilor pentru educație
Lumea la zi

Programul Erasmus interzis în Ungaria? Budapesta pregătită să dea în judecată UE din cauza reducerii fondurilor pentru educație

hungarianconservative.com
FOTO:hungarianconservative.com

Ungaria va face apel la instanțele de judecată a Uniunii Europene nemulțumită fiind de măsura adoptată de oficialii europeni în ceea ce privește finanțarea programelor de studii destinate studenților maghiari

Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban califică decizia Uniunii Europene, de a sista finanțarea programului de studiu Erasmus, drept ”inacceptabilă și insuportabilă”.

Oficialul maghiar îi liniștește pe studenții maghiari, Gulyas a declarat că executivul de la Budapesta va susține finanțarea programului din fonduri proprii, însă va sesiza Curtea Europeană de Justiție (CJUE), în cazul în care cele două părți nu vor ajunge la un acord.

Ungaria va acționa în judecată Comisia Europeană

Măsura care îi va afecta pe studenții maghiari face parte dintr-un pachet de sancțiuni impus Ungariei în urma eșecului înregistrat de Budapesta de a respecta obiectivele asumate în fața Uniunii Europene în chestiuni ce țin de respectarea statului de drept.

UE își motivează decizia indicând faptul că sistemul superior de educație din Ungaria nu protejează în mod adecvat libertatea academică în fața interferențelor politice.  Începând din 2019 sistemul de învățământ superior din Ungaria a suferit o serie de modificări radicale prin care controlul universităților a fost transferat către fundații finanțate din bani publici și manevrate de politicieni.

Gulyas a subliniat faptul că Ungaria a făcut toate eforturile necesare pentru a elimina conflictele de interese din conducerea instituțiilor de învățământ. Demnitarul maghiar adaugă faptul că Ungaria este dispusă să-și modifice normele în cazul în care Executivul european va impune retragerea dreptului politicienilor maghiari de rang înalt de a face parte din consiliile de administrație ale universităților, potrivit b1tv.ro.

Comisia Europeana sistează  plata a 12 miliarde de euro destinate Ungariei

Comisia Europeană a blocat fondurile, destinate Ungariei, în valoare de peste 12 miliarde de euro până când regimul lui Orban va implementa reformele impuse de standardele europene. Politicienii maghiari au termen până în luna martie pentru a se alinia condițiilor europene, timp în care aceștia trebuie să revizuiască peste douăzeci de reforme.

Comisia Europeană a concluzionat că rămân valabile condițiile de aplicare a regulamentului și că vor fi necesare măsuri esențiale suplimentare pentru a elimina riscurile rămase pentru bugetul UE în Ungaria.

Prin urmare, CE a decis să își mențină propunerea inițială din 18 septembrie de a suspenda 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, în valoare de 7,5 miliarde euro. De asemenea, Executivul European își menține propunerea de a nu se încheia niciun angajament juridic cu niciun fond de interes public.

Planul include, un set cuprinzător de reforme instituționale esențiale pentru consolidarea statului de drept. Aceste reforme abordează în mod eficient recomandările specifice de țară adresate Ungariei în ceea ce privește statul de drept și servesc, de asemenea, la protejarea intereselor financiare ale Uniunii.