Infofinanciar > Lumea la zi > Profituri uriașe pe spatele oamenilor! Cât a încasat o companie de petrol din Arabia Saudită în urma scumpirilor gazelor
Lumea la zi

Profituri uriașe pe spatele oamenilor! Cât a încasat o companie de petrol din Arabia Saudită în urma scumpirilor gazelor

Profituri uriașe pe spatele oamenilor! Cât a încasat o companie de petrol din Arabia Saudită în urma scumpirilor gazelor
sursa nytimes.com

Saudi Aramco, o companie uriașă de petrol din Arabia Saudită, a reușit să depățescă Apple și a devenit cea mai valoroasă companie din lume, cu o valoare de piață de 2.464 de miliarde de dolari. 

Saudi Aramco este o companie petrolieră deținută de statul saudit, înființată în anul 1933 în colaborare cu o companie de petrol americană, actualmente parte a Chevron. Compania este cea mai mare companie de petrol din lume după producția de petrol (3,2 miliarde barili anual), rezerve (259,9 miliarde barili), capacitate de procesare (10,8 milioane barili pe zi), exporturi de țiței (2,5 miliarde barili în 2006), exporturi de Gaz Petrolier Lichefiat (GPL) (285 milioane barili în 2006) conform datelor de pe site-ul acesteia. Saudi Aramco este prezentă în 66 de țări.

Arabia Saudită, cea mai mare producătoare de petrol

În luna martie, respectivul producător de petrol și gaze s-a angajat să își intensifice investițiile și să crească semnificativ producția în următorii 5-8 ani. În aceeași lună, premierul Boris Johnson a vizitat compania, pentru a încerca să îl convingă pe conducător să lanseze mai mult petrol pe piețele mondiale, pe termen scurt. De asemenea, Arabia Saudită este cel mai mare producător din cadrul cartelului petrolier Opec (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol) și, prin creșterea producției, ar putea contribui la reducerea prețurilor la energie.

Însă țara a fost condamnată pentru o serie de încălcări ale drepturilor omului: implicarea sa în conflictul din Yemenul vecin, asasinarea în 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi, pentru încarcerarea disidenților și pentru utilizarea pe scară largă a pedepsei capitale.

Aramco însăși se confruntă, de asemenea, cu provocări în materie de securitate din cauza conflictului din Yemen, rebelii Huthi vizând unele dintre siturile sale și scoțând temporar din funcțiune o mare parte din producția de țiței a regatului. De asemenea, Aramco, a anunțat duminică că va emite 20 de miliarde de acțiuni gratuite pentru acționari – o acțiune pentru fiecare 10 acțiuni deja deținute, conform CNN.