Infofinanciar > Info > Marius-Constantin Budăi anunță majorări pentru personalul din educație. Ce salarii cresc și cu cât
Info

Marius-Constantin Budăi anunță majorări pentru personalul din educație. Ce salarii cresc și cu cât

pensie marius - constantin budăi, ministrul muncii (sursă foto: stiridinsurse.ro)
Sursa foto: stiridinsurse.ro

Marius-Constantin Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a anunțat vineri că, de la 1 iunie, salariile din administrația publică vor fi majorate până valoarea stabilită pentru anul 2022 prin legea salarizării unitare în sectorul public. Măsura vizează și personalul nedidactic din învățământ.

„Avem bune intenții în ceea ce privește solicitările angajaților din Educație, dar și din alte domenii de activitate. Dovadă stă faptul că, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Guvernul a adoptat astăzi Ordonanța de Urgență prin care salariile pentru funcțiile comune din administrație, prevăzute în Anexa VIII a Legii Salarizării 153/2017, se aduc la nivelul prevăzut în grila aferentă anului 2022”, a postat pe contul său de Facebook, ministrul Marius-Constantin Budăi.

Aplicarea acestei măsuri lucru înseamnă că se majorează cu 10% salariile de bază ale personalului ce ocupă funcții publice, de la 1 iunie 2023.

„Având în vedere constrângerile fiscal-bugetare din anul 2023, s-a optat într-o primă fază pentru stabilirea salariilor de bază prevăzute de lege la nivelul anului 2022 pentru personalul încadrat conform Anexei nr. VIII la Legea-cadru, deoarece categoriile de personal prevăzute în această anexă se regăsesc în toate domeniile de activitate bugetară, de exemplu TESA din sănătate și personalul nedidactic din învățământ”, se arată în proiectul de ordonanță al Ministerului Muncii aprobat de Guvern în ședința de vineri.

În anexa VIII sunt cuprinse mai multe categorii socio-profesionale: funcționari, parlamentari, angajați de la Curtea de Conturi, persoane care, odată cu deblocarea acestei anexe, ajung și ele la nivelul grilei de salarizare din 2022.

O ofertă „jignitoare” pentru profesori

Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern nu rezolvă decât parțial doleanțele protestatarilor din Educație. Prin aprobarea anexei VIII, de majorare beneficiază doar personalul nedidactic din învățământ, pentru care salariile sunt aduse la nivelul grilei din 2022.

Sindicatele din Educație au solicitat însă majorarea veniturilor tuturor angajaților din învățământ cu 25% și creșterea salariului pentru profesorii debutanți la nivelul salariului mediu brut pe țară, adică peste 4.000 de lei.

Guvernul susţine că nu sunt bani la buget pentru majorările cerute de profesori și că impactul bugetar este prea mare pentru a putea fi susținut. Soluția găsită de Executiv a fost de a acorda „prime” pentru profesori, în două tranșe, în valoare totală de 2.500 lei.

Greva profesorilor în cifre

Aprobarea solicitărilor liderilor sindicatelor din învățământ ar putea avea un impact bugetar de 16 miliarde de lei.

Suma echivalează cu costul a:

– 500 de kilometri de autostradă

– şapte spitale regionale

– repararea a 1.125 de km de cale ferată.

Prin oferta „primelor” în valoare de 2.500 de lei, guvernul acordă profesorilor de patru ori mai puţin decât solicită aceştia, conform Antena 3 CNN.

Examenul de Bacalaureat ar putea fi compromis

„Oferta” guvernanților a fost considerată ca jignitoare de către reprezentanții sindicatelor din Educație, care au refuzat categoric orice formă de „primă” și au decis continuarea grevei care s-a extins în mai multe orașe din țară.

Prelungirea grevei ar putea afecta înscrierea la Bacalaureat care ar trebui să înceapă luni. Amânarea înscrierilor va duce, automat, la decalarea datei de susținere a examenelor. Totodată, conform calendarului școlar, la finalul săptămânii viitoare ar trebui încheiate cursurile pentru elevii de clasa a XII-a, însă mulți nu au terminat de parcurs materia din cauza grevei generale.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.