Infofinanciar > Lumea la zi > Producătorul rus de arme Kalașnikov își mărește producția de drone Kamikaze! Cum va afecta acest lucru desfășurarea războiului
Lumea la zi

Producătorul rus de arme Kalașnikov își mărește producția de drone Kamikaze! Cum va afecta acest lucru desfășurarea războiului

Iran-kamikaze-drones-power Sursă foto: evz.ro
Sursă foto: evz.ro

Producătorul rus de arme Kalașnikov, producătorul celei mai utilizate puști de asalt din lume, a declarat pe data de 26 mai că lansează o nouă divizie pentru producția de drone kamikaze – una dintre armele cheie folosite în războiul din Ucraina. 

După ce forțele ucrainene au folosit vehicule aeriene fără pilot (UAV) occidentale, israeliene și turcești cu o eficiență mortală în primele luni ale războiului, Rusia a început să folosească drone Shahed fabricate în Iran, căutând în același timp să își sporească propria producție. 

Se produc noi drone Kamikaze pentru ruși 

„Kalașnikov începe o nouă producție de UAV-uri”, a declarat într-un comunicat Kalașnikov, cu sediul la Izhevsk, cel mai mare producător rus de arme automate și artilerie ghidată. 

O nouă divizie de la Kalașnikov se va concentra pe producerea așa-numitei muniții de pândă – sau drone kamikaze, care sunt detonate odată ce o țintă este identificată 

„Sarcina principală a diviziei este producerea de complexe cu muniție de vagabondare ghidată. Complexele sunt concepute pentru distrugerea de înaltă precizie a țintelor terestre inamice individuale și de grup la distanță”. 

Kalașnikov, denumită după Mihail Kalașnikov, creatorul puștii de asalt AK-47, va produce, de asemenea, lansatoare, tehnologie de control și cercetare și dezvoltare. 

„În 2024, vom fi capabili să creștem de câteva ori numărul de UAV-uri produse pe nișa noastră tradițională – muniție de pândă și drone de recunoaștere”, a declarat președintele Kalashnikov, Alan Lushnikov. El nu a oferit cifre. 

Dronele – care, într-o primă formă, au fost folosite de Statele Unite în fosta Iugoslavie în anii 1990 – au devenit un instrument important pentru armata fiecărei mari puteri – colectând informații, dar și distrugând ținte. 

Ucraina a declarat vineri că Rusia a lansat 31 de drone împotriva sa în timpul nopții, în timp ce Moscova a raportat că două drone au lovit orașul Krasnodar din sudul Rusiei. 

Cum au folosit rușii dronele Kamikaze pe fronturile ucrainene 

Președintele Vladimir Putin a declarat luna trecută că industria rusă a dronelor ar putea ajunge în curând la o valoare de peste 12 miliarde de dolari, odată ce va fi pus în aplicare un plan de stimulare a producției. 

Putin a cerut o creștere a producției de drone. Prim-vicepremierul Andrei Belousov a declarat că, până la sfârșitul anului 2026, Rusia ar trebui să fie capabilă să producă 18.000 de drone pe an. 

Guvernul ucrainean și agențiile de informații occidentale susțin că Rusia a folosit drone Shahed-136 de fabricație iraniană în conflict încă din toamna anului trecut. 

Denumită și Geranium-2 de către Rusia, aceasta are explozibili într-un focos pe nas și este proiectată să zăbovească deasupra unei ținte până când i se ordonă să atace. Shahed-136 are o anvergură a aripilor de aproximativ 2,5 m și poate fi greu de detectat pe radar. Guvernul iranian spune că a furnizat „un număr mic” de drone Rusiei înainte de război, potrivit U.S News.

Însă SUA și Uniunea Europeană au acuzat Iranul că trimite regulat drone către Rusia, iar UE a impus sancțiuni ca răspuns. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.