Infofinanciar > Info > Producătorii români au prioritate în piețele din țară! Petre Daea: „Produsele sunt sănătoase, proaspete, realizate cu lacrima muncii”
Info

Producătorii români au prioritate în piețele din țară! Petre Daea: „Produsele sunt sănătoase, proaspete, realizate cu lacrima muncii”

Asociația Administratorilor de Piețe din România (AAPR) marchează anul acesta zece ani de la înființare (sursă foto: Infofinanciar / Adrian Lambru)
sursă foto: infofinanciar.ro / Adrian Lambru

Asociația Administratorilor de Piețe din România (AAPR) marchează anul acesta zece ani de la înființare, iar cu această ocazie a avut loc un eveniment aniversar, o conferință în cadrul căreia s-a prezentat bilanțul de activitate al acestei întregi perioade, dar și cele mai importante planuri de viitor. În continuare, se dorește ca producătorii români să fie prioritari în piețele agroalimentare din țara noastră, iar pentru că situația o cere, se va pune accentul în perioada următoare pe ceea ce înseamnă proiecte de modernizare și digitalizare.

„Este o plăcere pentru mine să merg în pață, este oglinda activității noastre”, spune ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea. „Acesta este un domeniu extrem de important, este locul unde se întâlnesc cererea și oferta, acolo se găsește hrana zilnică, iar produsele sunt unele sănătoase, proaspete, realizate cu lacrima muncii, cu iubire și respect față de ceilalți. Într-un cuvânt, este un loc al românilor, o tradiție națională. Un rol esențial în acest sistem îl au primarii, iar cu această ocazie îi salut pe toți cei care încurajează și se preocupă de piețele din județele lor. Încurajez, la rândul meu, spre un și mai mare interes pentru piețele din România, care trebuie să se înmulțească și să se dezvolte”.

Produsul românesc, un motor al economiei

Oficialul de la Guvern este de părere că produsele fermierilor din țara noastră reprezintă unul dintre motoarele economiei naționale, iar tocmai de aceea, acest domeniu de activitate trebuie susținut și îmbunătățit: „Produsul românesc trebuie susținut, alături de producători, mai ales în ceea ce înseamnă această avalanșă de ofertă ce se prezintă în fel și chip. Am constatat că în această alegere a ceea ce-ți place, noi alegem ceea ce ne convine, ceea ce este bun, iar foarte mulți se îndreaptă spre produsele românești. Este un produs certificat, nobil, bine crescut și important pentru economia și stabilitatea statului”.

„Un ministru al Agriculturii trebuie să se uite dacă brazda se întoarce pe pământul românesc”, mai spune Petre Daea în cadrul evenimentului. „Solul este un organism viu, ce ne oferă speranța existenței, ceea ce ne este necesar vieții de zi cu zi. Succesul întoarcerii brazdei este în buzunar, iar dacă acesta este gol, speranța slăbește. Susțin libertatea dialogului, libertatea comerțului, iar acestea pot fi regăsite doar în piețe. În piețe regăsim produsul, munca și sănătatea. Dacă respectăm piețele românești, ne respectăm sănătatea și starea de bine”.

Piețele și prejudecata

„Când am venit la administrație, acum mulți ani, când eram la Sibiu, era foarte greu. Toată lumea îi asocia pe acei oameni (vâzătorii din piețe – n.r.) cu samsarii, cu practici nesănătoase. Dar, cu timpul, cum am intrat mai bine în acest mediu, mi-am dat seama că trebuie să schimbăm aceste percepții”, susține președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România, Teodor Ioan Birț, care este de părere că aceste percepții fac foarte mult rău unei industrii importante. „Trebuie să fim conștienți că fără piețe, produsele românești vor dispărea, încet-încet. Când supermarketurile au apărut la noi, foarte multă lume a început să abandoneze piețele agroalimentare, unde nu se găaseau toate cele pe care le doreau publicul. Tocmai de aceea am înființat această Asociație, pentru a susține piețele din România, pentru ca acestea să nu dispară”.

Teodor Ioan Birț face astfel o comparație între modul în care o persoană cumpără un produs la supermarket și cum achiziționează același produs într-o piață agroalimentară. „Piața este locul unde producătorul intră în contact direct cu cumpărătorul, ceea ce la supermarket nu se poate întâmpla. Piața înseamnă comunitate, este un bun al locului, chiar dacă mulți îl ocolesc acum. Trebuie să ajutăm generațiile tinere să descopere piețele din România, pentru că se poate”.

Cum va arăta piața în viitor?

„Continuăm dezvoltarea proiectului Plata cu cardul la piață. Am reușit să facem acest lucru, funcționează de câțiva ani. Este vorba despre o metodă extrem de simplă, care vine în beneficiul comerciantului, dar și al consumatorului. Este cel mai imprtant lucru pe care l-am făcut în acești 10 ani. Cum vom fi peste încă 10 ani? O întrebare la care eu nu am cum să răspuns. Nu știu cine poate să răspundă la asta. Până atunci, noi venim cu o platformă online, simplu de folosit, unde se găsesc toate informațiile despre piețele din România”

Piața din Alexandria a fost prima care a implementat codul QR la piață, un cod pe care orice cumpărător îl poate scana și afla mai multe despre producătorul de la care alege să achiziționeze, dacă acesta este un producător real, respectă toate normele. Proiectul se extinde, la Tulcea se pregătește implementarea, dar și îl alte județe.

Producătorii români rezistă

„Producătorii români se ambiționează să reziste pe piață, iar un ajutor esențial este oferit chiar din partea reprezentanților AAPR. Însă partea mai puțin fericită este că am pierdut o bătălie, am accepat ca în acești ani ca și la noi să intervină ceea ce Uniunea Europeană numește un comerț civilizat, de parcă piețele din România nu ar fi civilizate”, declară George Scarlat, membru al Comisia pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din cadrul Senatului României. „Produsul tradițional, din păcate, este din ce în ce mai mult înlocuit, iar un factor a dus aici este tocmai slaba legătură dintre consumator și producător. Consumatorul român nu se vede, nu se cunoaște cu producătorul român”.

Acest domeniu primește sprijin și din partea Camerei Deputaților, căci la acest evenimemt a fost prezetă și Viorica Sandu, membră a Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice. „Suntem una dintre țările europene cu cel mai fertil pămân și teren agricol, dar în același timp, cu un sistem slab dezvoltat. Piețele din România reprezintă motorul de dezvoltare al acestei industrii, reprezintă locul unde producătorul se întâlnește cu consumatorul. Tocmai de aceea, aceste piețe trebuie susținute, trebuie o legislație îmbunătățită, trebuie găsite finanțări, iar noi la Camera Deputaților suntem deschiși oricând la o colaborare”, a fost mesajul deputatei.