Infofinanciar > Esential > Pe ce industrie se bazează economia Olandei? Sectorul agroalimentar generează 10% din venitul anual al Țării Lalelelor
Esential

Pe ce industrie se bazează economia Olandei? Sectorul agroalimentar generează 10% din venitul anual al Țării Lalelelor

olandezi carand branza in amsterdam, olanda
sursa foto dreamstime

Industria principală care susține economia Olandei este industria alimentară. Olanda este cel mai mare exportator de produse alimentare din Europa și este renumită pentru produsele sale lactate, precum brânza, untul și laptele praf. De asemenea, Olanda este un important producător de legume și fructe, cum ar fi roșiile, ardeii și castraveții. În plus, țara este cunoscută pentru producția de flori și plante, în special lalele și trandafirii.

Sectorul agroalimentar de top este un motor puternic al economiei Olandei. Reprezintă aproape zece procente din venitul național și din ocuparea forței de muncă din această țară. În fiecare zi, sectorul aduce o contribuție importantă la prosperitate prin furnizarea de alimente suficiente, gustoase, sigure și sănătoase atât pentru populația Olandei, cât și pentru exportul pe scară largă în întreaga lume.

Creșterea preconizată a populației mondiale la nouă miliarde de persoane până în 2050 și prosperitatea în creștere sporesc importanța sectorului, creând totodată provocări majore pentru acesta, acestea din urmă fiind legate de aspecte precum durabilitatea, sănătatea și siguranța alimentară. Sectorul are o agendă clară pentru a face față acestor provocări și pentru a-și reînnoi, consolida și extinde în continuare poziția.

Contribuția sectorului agroalimentar de top la Produsul Național Brut olandez se ridică la 43,8 miliarde de euro. Aceasta este generată de patru ramuri principale: Producția primară de alimente, care reprezintă 11%; Industria de prelucrare a alimentelor (19%); Furnizorii (27%) și; Distribuția, comerțul cu amănuntul și industriile alimentare „Out of Home” (40%).

Cultivarea ardeiului gras într-o seră comercială din Klazienaveen, Țările de Jos. Sursă foto: Dreamstime

Cultivarea ardeiului gras într-o seră comercială din Klazienaveen, Țările de Jos. Sursă foto: Dreamstime

10% din forța de muncă a Olandei se află în industria alimentară

Producția primară de alimente cuprinde șase lanțuri alimentare principale: Agricultură; creșterea porcilor; fermele de lapte; producția de păsări de curte; creșterea vițelului; și industria pescuitului. Sectorul agroalimentar de top are 636 000 de angajați în echivalent normă întreagă în Olanda, ceea ce reprezintă 9,1% din piața muncii olandeză. La fel ca în multe țări, producția agricolă este generată de un număr mare de ferme. Cu toate acestea, lanțurile alimentare de origine animală au cunoscut o consolidare în care cea mai mare parte a procesării are loc într-o singură companie sau în câteva companii mari. De exemplu, industria produselor lactate este dominată de FrieslandCampina, care procesează 75% din producția totală de lapte olandeză.

Industria de prelucrare a alimentelor acoperă o mare varietate de produse, cele mai importante fiind carnea, lactatele, uleiurile și grăsimile, zahărul, cacao și ciocolata, pâinea, legumele, fructele și băuturile. În această industrie se regăsește un număr mare de companii multinaționale: dintre cele mai mari 25 de companii olandeze, opt sunt prelucrători de alimente. Cu toate acestea, există, de asemenea, un număr semnificativ de întreprinderi mijlocii puternice (între 250 și 500 de angajați) care, împreună cu multinaționalele, reprezintă 51% din industrie și, prin urmare, formează coloana vertebrală a acesteia.

Brânzeturi olandeze, edam, gouda, roți întregi rotunde într-un magazin tradițional de brânzeturi din piața din Rotterdam. Sursă foto: Dreamstime

Brânzeturi olandeze, edam, gouda, roți întregi rotunde într-un magazin tradițional de brânzeturi din piața din Rotterdam. Sursă foto: Dreamstime

Furnizorii oferă produse sau servicii necesare pentru producția sau prelucrarea alimentelor. Printre aceștia se numără industria de mașini și furnizorii de servicii logistice. Acești furnizori sunt, în multe cazuri, esențiali pentru competitivitatea sectorului agroalimentar de top.

Distribuția, comerțul cu amănuntul și industriile „Out of Home” formează cea de-a patra ramură. Pentru consumatori, comerțul cu amănuntul este punctul de contact cu industriile agroalimentare. În Olanda există aproximativ 4.100 de supermarketuri care angajează 260.000 de persoane, iar alte 50.000 de persoane lucrează în centrele de distribuție și în serviciile logistice. În ceea ce privește valoarea adăugată, comerțul cu amănuntul și distribuția au aceeași dimensiune ca și industriile din subsectorul „Out of Home”, acesta din urmă cuprinzând hoteluri, restaurante, catering și alte puncte de vânzare, cum ar fi stațiile de benzină.

Sectorul agroalimentar olandez este lider în economia mondială

În aproape toate aceste subsectoare, sectorul agroalimentar olandez este lider la nivelul economiei mondiale. Acest lucru poate fi ilustrat de următoarele fapte:

– Olanda un număr peste medie de multinaționale în interiorul granițelor sale. Treizeci la sută din primele 40 de companii din domeniul alimentar și al băuturilor la nivel mondial sunt active în Olanda. Patru dintre acestea sunt olandeze (Unilever, FrieslandCampina, Vion și Heineken). Șase dintre celelalte companii străine din acest top 40 au un loc de producție sau un departament de cercetare și dezvoltare important în Țările de Jos. Trei dintre acestea (Kellogg, Danone și Nestlé) participă financiar la institutul olandez de cercetare de top, TiFN.

– Companiile agricole olandeze sunt lideri în materie de eficiență, cu o productivitate de cinci ori mai mare decât media europeană și cea mai mare din lume. Beneficiul valorii adăugate pe angajat este, de asemenea, cel mai mare din țările Europei.

– Furnizorii sunt de talie mondială și, deseori, lideri pe piața globală.

Sectorul s-a angajat să obțină o creștere anuală a valorii adăugate de 3% și a exporturilor de 5% până în 2025. Aceasta înseamnă o creștere a valorii adăugate de la 43,8 miliarde de euro în 2013 la 61,7 miliarde de euro până în 2025, iar a exporturilor de la 57,8 miliarde de euro în 2013 la 105,2 miliarde de euro în aceeași perioadă. Prin urmare, industria agroaliementară urmărește să aibă o performanță mai bună decât restul economiei Olandei și să rămână un pilon puternic pentru veniturile și ocuparea forței de muncă în Țările de Jos.

Sursă: Dutch Industry