Infofinanciar > Info > Petre Daea are mari cerințe de la Bruxelles. Fermierii români refuză ajutorul acordat de CE pentru războiul din Ucraina
Info

Petre Daea are mari cerințe de la Bruxelles. Fermierii români refuză ajutorul acordat de CE pentru războiul din Ucraina

Ministrul Agriculturii, Petre Daea
Sursă foto: G4Media

Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, participă luni la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, care va avea loc la Bruxelles. Cu această ocazie, ministrul va avea o discuție și cu comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, pentru a discuta soluțiile privind sprijinul fermierilor afectați de conflictul din Ucraina.

Subiecte abordate în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură și Pescuit sunt de interes pentru fermierii români: situația piețelor agricole, aspecte legate de comerț în domeniul agriculturii, revizuirea inițiativei UE privind polenizatorii, raportul european privind sectorul cărnii de porc etc..

Tot luni, ministrul Petre Daea va avea o întrevedere cu comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, în cadrul căreia va fi abordată tema identificării celor mai bune soluții privind sprijinul fermierilor afectați, ca urmare a conflictului din Ucraina.

Totodată, în dezbaterile din cadrul reuniunii Consiliului, miniștrii vor desfășura un schimb de opinii cu privire la pachetul de măsuri al Comisiei menite să sporească sustenabilitatea și reziliența sectorului de pescuit și acvacultură din UE.

10 milioane de euro nu acoperă pagubele produse

Vizita ministrului Petre Daea la Bruxelles survine în contextul în care fermierii români solicită Comisiei Europene un mecanism real de sprijin al fermierilor afectați de tranzitul cerealelor din Ucraina. Conform reprezentanţilor Pro Agro, suma de 10 milioane de euro alocată drept compensaţie de Comisie, nu acoperă prejudiciul cauzat.

Potrivit Federaţiei Pro Agro, cerealele din Ucraina, care nu sunt conforme cu standardele UE și care ar fi trebuit doar să tranziteze România „au fost şi valorificate pe teritoriul ţării, ba mai mult au fost amestecate cu cereale produse local, la standardele UE, mult mai scumpe, fapt care a adus grave prejudicii de imagine fermierilor români”.

„În toată această perioadă fermierii români au înţeles situaţia excepţională generată de invazia neprovocată a Ucrainei, s-au abţinut de la a critica public orice decizie de sprijin a fermierilor ucraineni şi au încercat prin negociere şi mediere să găsească soluţii împreună cu specialiştii din MADR”, conform sursei citate.

Fermierii români susțin refuzul ofertei CE

„La acest moment, după ce toate tentativele de negociere au eşuat, iar domnul ministru Daea se îndreaptă spre Bruxelles îi transmitem categoric să refuze sprijinul de 10 milioane de euro şi îi solicităm să nu se întoarcă fără un mecanism real de sprijin al fermierilor”, au precizat reprezentanţii Pro Agro. Potrivit acestora ministrul bulgar al Agriculturii „a semnalat din timp fiecare transport viciat descoperit”, în timp ce în România, „domnul Daea susţinea că marfa din Ucraina este perfect conformă”.

„Domnule ministru Daea, vă rugăm să vă asumaţi acest eşec şi să sugeraţi Comisiei Europene, mai ales prin prisma deschiderii noastre faţă de fermierii din Ucraina, să le doneze şi această sumă. Amintim că în metodologia de calcul a compensaţiilor pentru asigurarea rutelor de tranzit a produselor din Ucraina, România asigură cea mai mare pondere de 60%, însă din buget Polonia primeşte 52,4%, Bulgaria primeşte 29,8%, iar România doar 17,9%. În consecinţă, ca şi demnitar al statului român, cerem domnului ministru Daea asumarea întregului eşec şi repararea în întregime a acestuia”, se mai arată în documentul remis de Federația Pro Agro și citat de economedia.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.