Infofinanciar > Info > Procesul criminalului Gheorghe Dincă trece la secret. Nici presa nu are acces
Info

Procesul criminalului Gheorghe Dincă trece la secret. Nici presa nu are acces

Procesul criminalului Gheorghe Dincă trece la secret.  Nici presa nu are acces
sursa cancan.ro

Noul termen pentru dosarul în care Gheorghe Dincă e judecat de Tribunalul Olt pentru uciderea Alexandrei Măceşanu şi a Luizei Melencu are este pe 31 mai. Se vor face probe solicitate de Dincă, asta dacă instanța va aproba cererea.

Acest proces care a început în urmă cu mai bine de un an și jumătate, acum se desfășoară fără public și fără presă. Cazul mult prea cunoscut de toată țara, în care cele două fete, Alexandra Măceşanu în vârstă de 15 ani, iar Luiza Melencu, în vârstă de 18 ani. În 2019, fetele, au dispărut din Caracal, iar Gheorghe Dincă a fost acuzat că le-a luat cu maşina la autostop, le-a sechestrat şi le-a dus în casa lui, unde le-a violat şi apoi le-a ucis, ștergându-și urmele arzând cadavrele într-un butoi. 

Procesul cu porțile închise

Când s-a făcut anunțul că acest proces este ferit de public. Carmen Obîrșanu spune că este „o cauză care interesează siguranța întregii comunități” şi „e de interes național ca ședința de judecată să fie publică”, s-a opus avocata. Dincă, prin avocatul din oficiul care îl reprezintă, a fost de partea ei, dar instanţa a decis ca procesul să se desfășoare cu uşile închise.  

Ştefan Risipiţeanu, celălalt coinculpat din dosar, a cerut, în apărarea lui, audierea a cel puţin trei martori, iar judecătoarea a fost de acord. Acuzat de viol, Risipiţeanu a pledat nevinovat şi a refuzat să fie judecat în procedura simplificată ce reduce cu o treime limitele pedepsei. În sala de judecată, el a susţinut că „a fost torturat de trupele speciale şi constrâns să declare aşa cum au dorit procurorii”. A cerut instanţei vizionarea înregistrărilor video de la audierea lui de către procurori şi a depus în instanţă, ca probă, un înscris prin care reclamă că a fost bătut.

Dincă cere administrarea unor probe

În procesul ce va avea loc luna aceasta, acesta acuzat de săvârşirea a două crime, are dreptul să solicite instanţei administrarea unor probe, pentru a-şi dovedi nevinovăția. La începutul procesului, el a cerut judecătoarei să-i încuviinţeze: 

Efectuarea a trei contraexpertize (genetică, antropologică şi ştiinţifică), privind extragerea ADN-ului, în cazul victimei Alexandra Măceşanu;  

Executarea unui experiment judiciar cu privire la arderea unui cadavru de animal, cu greutatea aproximativă a victimei, într-un butoi similar cu cel în care se presupune că ar fi fost arsă aceasta; 

Să se precizeze cum a stabilit medicul legist că victima Alexandra Măceşanu a fost omorâtă la data de 26.07.2019, în lipsa cadavrului.

În data de 31 mai se va decide dacă „proba cu butoiul” va fi aprobată de Instanță.