Infofinanciar > Info > Problemele României, înțelese doar de cetățeni, nu și de oficiali. Nicolae Ciucă, unul dintre cei nelămuriți de situația fermierilor 
Info

Problemele României, înțelese doar de cetățeni, nu și de oficiali. Nicolae Ciucă, unul dintre cei nelămuriți de situația fermierilor 

fermieri, Sursa foto: playtech
sursa foto playtech.ro

Problema cerealelor din Ucraina a adus multe nemulțumiri în rândul fermierilor, care își cer drepturile și le transmit oficialilor prin diferite măsuri, precum numeroase protestă, să implementeze o decizie în această direcție și să rezolve greutățile întâmpinate de aceștia la nivelul producției și a pierderilor financiare. Fermierii susțin că alte țări din Europa nu ar trebui să fie afectate atât de puternic de sprijinul oferit ucrainenilor, cu scopul de a răzbate războiul inițiat de ruși.

Acest ajutor oferit de Uniunea Europeană către Ucraina, din punct de vedere al facilitării exportului de cereale provenite de pe teritoriul ucrainean, la acest moment fiind asuprit de forțele ruse, pune o presiune enormă pe fermierii europeni. Aceștia au declarat că implementările europene, care prevăd sprijinul Ucrainei, le aduc pierderi enorme. Drepturile și vocea fermierilor nu sunt auzite, astfel s-au desfășurat multe proteste în această direcție.

Intrarea pe piețele europene a cerealelor ucrainene

Fermierii români s-au adresat în nenumărate rânduri oficialilor, cu scopul de a le cere acestora să rezolve problema cauzată de cerealele din Ucraina. Dar se pară că politicienii români nu pot înțelege de ce acest subiect este atât de dezbătut și nu pot realiza fenomenul care îi afectează pe fermieri.

Conducerea României încearcă să pună pe listă motivele pentru care fermierii români au ajuns să fie atât de afectați de exporturile de cereale din Ucraina. Premierul Nicolae Ciucă a declarat faptul că Guvernul „nu își dă seama” de fenomenul care aduce multe aspecte negative asupra fermierilor, în cadrul unei conferințe la Timișoara.

La finalul săptămânii trecute, mii de fermieri au protestat, fiind nemulțumiți de exportul de cereale din Ucraina, care este scutit de taxe. Aceste intrări pe piețele europene ale cerealelor din Ucraina au dus la existența unei concurențe crunte și neloiale. De asemenea, astfel de proteste au avut un impact puternic în Polonia și Ungaria, unde oficialii acestor țări au anunțat că vor stopa importurile de cereale din Ucraina și vor impune condiții stricte pentru tranzitul acestora prin teritorii.

Guvernul nu poate înțelege problemele fermierilor

Nicolae Ciucă a fost prezent la Timișoara pe data de 10 aprilie 2023. Acesta a fost întrebat dacă în România se vor impune restricții similare Poloniei și Ungariei pentru rezolvarea problemei cerealelor din Ucraina. Premierul a anunțat că va lua măsurile necesare pentru a micșora efectele negative produse de cerealele provenite din Ucraina. „Am luat decizia ca împreună cu încă patru premieri să trimitem o scrisoare președintelui Comisiei Europene pentru a operaționaliza acele mecanisme ale Uniunii Europene prin care să micșorăm efectele pe care le produc cerealele din Ucraina”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

O problemă a Guvernului României este faptul că, la momentul actual, nu se deține o evidență a cantității de cereale din Ucraina care a ajuns pe teritoriul românesc. Astfel, din acest motiv, oficialii nu reușesc să înțeleagă cum cerealele din Ucraina aduc pierderi atât de mari fermierilor români. „Din păcate cerealele din Ucraina nu au cea mai bună trasabilitate”a declarat prim-ministrul.

„Nu ne dăm seama cum au reușit cerealele din Ucraina să impacteze atât de tare prețul cerealelor din România, dar instituțiile noastre trebuie să își facă datoria din momentul în care acestea intră în țară până în momentul în care tranzitează sau rămân în România. Atunci putem să avem un control mai bine gestionat asupra a tot ce înseamnă destinația finală a cerealelor din Ucraina”, a explicat premierul Nicolae Ciucă, la Timișoara, conform Adevărul .