Infofinanciar > Info > Nu se taie nici un leu din salarii! Nicolae Ciucă respinge această idee în fața coaliției
Info

Nu se taie nici un leu din salarii! Nicolae Ciucă respinge această idee în fața coaliției

Nicolae Ciucă
Sursă foto: Jurnalul

În cadrul unei ședințe PNL Timiș de pe data de 10 aprilie, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut explicit ministrului Finanțelor Adrian Câciu să nu se facă tăieri salariale sau pentru investiții. Acesta a anunțat că actuala coaliție reprezintă unica formă prin care guvernarea României se poate efectua în mod eficient. 

„Pragmatic vorbind, actuala Coaliție reprezintă singura formulă prin care putem guverna eficient România. Dacă PNL va fi pus în situația de a nu-şi putea pune în aplicare viziunea de guvernare, prezenţa noastră în actuala formulă ar putea fi revizuită”, a spus președintele PNL, Nicolae Ciucă. 

Zvonurile cu privire la reducerile salariale pentru angajații la stat 

Singura condiție PNL de a rămâne în coaliția de guvernare se referă la respectarea viziunii liberale. Aceștia au discutat despre zvonurile referitoare la recalculările salariilor bugetare.  

Ciucă a răspuns acestor zvonuri prin explicația principalului deficit din punctul său de vedere. Astfel, premierul României susține că deficitul principal al țării nu este unul bugetar, ci de voință, viziune și caracter. I-am cerut ministrului de Finanțe să nu taie niciun leu de la salarii și de la investiții”, a mai spus liderul PNL. 

Premierul Nicolae Ciucă a dezvăluit, de asemenea, că garnitura membrilor în viitorul Guvern va fi stabilită în strânsă legătură cu competențele și experiența profesională a fiecăruia.  

El a mai spus că „este responsabilitatea lor faţă de români şi nu pot să vină acum şi să îi înspăimânte că urmează să rămână fără locuri de muncă, fără salarii, pentru că sunt soluţii la îndemâna Guvernului şi a menţionat că a dat sarcină în guvern ca orice opţiune să fie discutată, mai puţin cea vizând salariile şi investiţiile”. 

Concluzii privind deficitul bugetar 

Şeful Executivului a menționat că „oamenii să ştie că după 3 luni de zile avem un deficit de 1,4, la început de trimestru şi este bine să luăm măsurile la început de ani astfel încât să nu ajungem pe final de an să nu știm cum să rezolvăm această problemă”.  

Când vine vorba de chibzuirea bugetului de stat premierul Ciucă a declarat că este o opțiune normală privind contextul bugetar actual al României, în condițiile în care după anul 2022 în care evoluția bugetară a fost una pozitivă, și a crescut cu o valoare nominală de aproximativ 49 de milioane de euro, după ce au fost realizate investiții internaționale ce au ajuns la plafonul de 11 miliarde de euro. „Am avut cea mai mare absorbţie de fonduri europene, de când suntem membri UE”, a spus premierul întrebat despre reducerea cheltuielilor la nivelul statului, conform Business Magazine.

„Ca atare, dacă găsim şi sunt convins că găsim, pentru că se lucrează la nivelul Ministerului Finanţelor, la nivelul fiecărui ordonator de credite, să vină cu aceste soluţii şi atunci un echilibru, o balansare între cheltuieli şi colectare ne poate asigura liniştea necesară pentru acest an”, a completat premierul Ciucă.