Infofinanciar > Info > Vești bune pentru toți șoferii din România. Guvernul a decis modificări privind înmatricularea mașinii și obținerea permiselor auto
Info

Vești bune pentru toți șoferii din România. Guvernul a decis modificări privind înmatricularea mașinii și obținerea permiselor auto

Permis de conducere
Sursa foto IMPACT.ro

Guvernul a stabilit că operațiunile legate de înmatricularea mașinilor sau obținerea permiselor autor se pot desfășura în mai multe orașe ale unui județ, nu doar în orașul reședință, așa cum era până acum.

Se schimbă modul de organizare și funcționare

Proiectul de Hotărâre Guvernamentală adoptat miercuri, 5 aprilie, prevede organizarea a cel mult două puncte de lucru ale serviciului public comunitar pentru obținerea de permise de conducere și înmatriculare de mașini.

Aceasta decizie a fost luată pentru a se putea îmbunătății relația dintre beneficiari și serviciile publice comunitare, în vederea facilitării accesului populației la acest tip de servicii.

Hotărârea stabilește și că viitoarele puncte comunitare ce se vor deschide în 26 de orașe vor trebui să aibă un program săptămânal, pe parcursul a cel puțin două zile lucrătoare, însă programul exact va fi stabilit de punctele de lucru în cauza, ținându-se cont de dinamica personalului existent la nivelul serviciului public comunitar.

Unde se pot deschide noi centre

Pentru a se putea lua o decizie de organizare a unui astfel de punct de lucru, Instituția Prefectului interesată va fi nevoită o propunere motivată către Direcția generală permise de conducere și înmatriculări. Acolo cererea va fi evaluată din punct de vedere al posibilității de asigurare a tehnicii de calcul dar și din perspectiva gestionării resurselor umane.

De asemenea, ca un ajutor pentru șoferi în luna mai a anului 2021 s-a luat decizia de a se mai deschide încă 26 de centre pentru înmatricularea autovehiculelor. Pe lângă sediile principale din orașele municipiu de județ.

Cele 26 de centre au fost deschide în Sebiș, Câmpulung, Onești, Năsăud, Dorohoi, Făgăraș, Caransebeș, Câmpia Turzii, Medgidia, Tecuci, Toplița, Petroșani, Urziceni, Pașcani, Bragadiru, Sighetu Marmației, Reghin, Roman, Caracal, Câmpina, Mediaș, Câmpulung Moldovenesc, Lugoj, Măcin, Bârlad și Drăgășani.

Centrele secundare deschise funcționează doar în zilele de marți și joi, iar în zilele libere legale în aceste centre nu se întreprind activități.

În punctele de lucru secundare deschise în 2021, dar și în cele ce se vor deschide pe viitor se pot desfășura activitățile de preluare a documentelor necesare înmatriculării și emiterii permiselor de conducere, înscrierea în Registrul național de evidență a permiselor de conducere a vehiculelor înmatriculate dar și date legale de permis auto precum date de identificare, legate de categoria de vehicule etc. În cadrul punctelor se pot face, de asemenea, și programări pentru susținerea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere și eliberarea autorizațiilor de circulație provizorie, plăcuțe de înmatriculare provizorii sau dovezilor înlocuitoare ale certificatelor de înmatriculare sau ale permiselor de conducere, în funcție de caz.

Proiectul de Hotărâre Guvernamentală va trebui însă să se publice și în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica, potrivit avocat.net.M