Infofinanciar > Info > Ministrul Transporturilor spune că traficul din România va fi îngreunat. Principala cauză este criza cerealelor din Ucraina
Info

Ministrul Transporturilor spune că traficul din România va fi îngreunat. Principala cauză este criza cerealelor din Ucraina

Grindeanu Sursa foto: Kanal D
Sursa foto: Kanal D

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a spus că în perioada următoare se așteaptă o creștere a traficul în România. Această declarație vine pe fondul crizei cerealelor din Ucraina din cauza problemelor de export apărute în Marea Neagră.

Grindeanu a spus că atât traficul feroviar, naval și rutier va crește din cauza crizei din Ucraina.

Creșterea traficului în România pe toate rutele

„Se va vedea prin creșterea traficului pe toate tipurile de transport din România… Dacă ne uităm pe cifre, pe numere, luna octombrie ca trafic, în relația cu Ucraina, a scăzut față de septembrie, august și iulie pentru că a funcționat (n.r. acordul ONU privind transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră)”, a spus acesta.

Ministrul Transporturilor a vorbit și despre traficul pe Dunăre, conform mediafax.ro.

„I-am dat un termen limită doamnei director de la Galați ca să termine rapid, deja e prea mult tot ce înseamnă acel studiu de fezabilitate astfel încât să fie folosită și Sulina”, a spsu acesta.

Rusia renunță la acordul cerealelor din Marea Neagră

Rusia a refuzat să mai ofere garanții de securitate pentru navale care părăsesc porturile ucrainene în cadrul „Inițiativei pentru cereale” din Marea Neagră. De asemenea, oficialii ruși au spus că statul se retrage din acest acord pe o „perioadă nedeterminată” deoarece mai multe drone ucrainene au atacat flota rusească din Crimeea. Rusia a transmis acest lucru secretarului general al ONU, Antonio Guterres, într-o scrisoare deschisă.

„În condițiile în care Rusia vorbește despre imposibilitatea de a asigura siguranța navigației în aceste zone, atunci un astfel de acord este greu de aplicat(…) Iar acest lucru ia o altă turnură, mult mai riscantă, mai periculoasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Chiar și în aceste condiții, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, unul dintre garanții acordului, a spus că acesta va continua eforturile în serviciul umanității.

„Efortul nostru de a livra acest grâu țărilor care se confruntă cu amenințarea foametei este evident. Prin mecanismul comun pe care l-am stabilit la Istanbul, am contribuit la ameliorarea unei crize alimentare globale”, a spus acesta. De asemenea, el a transmis faputul că prin acest acord a facilitate livrarea a 9,3 milioane de tone de alimente pe piețele mondiale.

Amir Abdulla, coordonatorul ONU pentru inițiativa ucraineană pentru cereale, a făcut o postare pe pagina oficială de Twitter prin care transmitea faptul că „nicio încărcătură civilă nu ar trebui să devină o țintă militară”, mai ales că alimentele trebuie să ajungă la oamenii care au nevoie de ele, pentru a se evita o criză alimentară. 

Luni au plecat din porturile Ucrainei 12 nave cu cereale.