Infofinanciar > Lumea la zi > Probleme pentru fostul președinte SUA! Republicanii evrei se detașează de Trump după cina cu un negaționist al Holocaustului
Lumea la zi

Probleme pentru fostul președinte SUA! Republicanii evrei se detașează de Trump după cina cu un negaționist al Holocaustului

Donald Trump, Sursă foto: CNN
Sursă foto: CNN

Înalți republicani evrei îl critică pe fostul președinte Donald Trump pentru recenta sa cină cu Kanye West și Nick Fuentes, unul dintre cei mai proeminenți tineri adepți ai supremației albilor din țară. Coaliția evreiască republicană a cerut „tuturor liderilor politici să respingă mesajele lor de ură și să refuze să se întâlnească cu ei”, iar ambasadorul lui Trump în Israel, David Friedman, l-a îndemnat pe fostul său șef „să-i dea afară pe acești vagabonzi, să-i renege și să-i excludă în coșul de gunoi al istoriei”.

Fuentes a participat la mitingul „Unite the Right” din 2017 din Charlottesville, unde participanții la marș au scandat: „Evreii nu ne vor înlocui”, și a promovat o gamă largă de opinii antisemite și teorii ale conspirației în podcastul său „America First”. El a negat Holocaustul și i-a avertizat pe evrei să părăsească țara.

Trump a declarat că nu a știut despre trecutul lui Fuentes înainte de cină, dar nu a dezmințit antisemitismul sau rasismul acestuia. Axios a relatat că au vorbit despre campania prezidențială din 2024.

Organizația Sionistă din America, un grup de dreapta care l-a onorat pe Trump la începutul acestei luni, l-a condamnat pentru că „a luat cina cu cei care urăsc evreii” și a contribuit la „legitimarea și generalizarea antisemitismului”.

Primarul orașului New York, Eric Adams, se va deplasa la Atena în această săptămână pentru o întâlnire globală a liderilor municipali care se pronunță împotriva antisemitismului, scrie Forward.

West a avut mult de pierdut

West, care și-a schimbat legal numele în Ye, a făcut comentarii antisemite încă din 2013 și a pierdut sponsorizări importante în urma unor tirade antievreiești recente. De asemenea, Kanye West a vizitat sâmbătă o congregație evreiască mesianică, iar apoi a vorbit cu paparazzi. „Iisus este Domnul și de aceea am venit la această biserică”, a spus West, adăugând că Hristos este „regele Israelului„.

Rapperul și mogulul modei i-a criticat pe evreii de la Hollywood care „au încercat să-mi distrugă toate afacerile”.

Ce se întâmplă în Israel

Benjamin Netanyahu este ocupat să negocieze cu partenerii de dreapta în speranța de a prezenta o coaliție de guvernare pentru un vot de încredere săptămâna viitoare. El a fost deja de acord să îl numească pe Itamar Ben-Gvir ministru al securității naționale, cu autoritate asupra poliției de frontieră din Cisiordania ocupată și Ierusalim. Partidul Likud al lui Netanyahu a semnat, de asemenea, un acord cu partidul anti-LGBT Noam, oferind unicului său membru controlul asupra „identității evreiești” și a imigrației din Uniunea Sovietică.

Între timp, fostul prim-ministru israelian Naftali Bennett, care l-a detronat pe Netanyahu în 2021, a scris într-un eseu publicat în New York Times că guvernul său s-a prăbușit din cauza unei „cantități enorme de dezinformare” și a „sectarismului orb”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.