Lumea la zi

BBC: Donald Trump nu a revenit încă pe Twitter. Care sunt motivele din spatele acestei decizii

trump twittwr news.sky.com
sursa foto skynews.com

După ce noul proprietar al Twitter, Elon Musk, a anulat suspendarea permanentă a lui Donald Trump, s-ar fi putut crede că fostul președinte va reapărea de îndată pe platformă. Dar, până la momentul actual, el nu a acceptat această ofertă. Care sunt motivele sale?

Donald Trump iubește Twitter. În 2017, el a declarat că nu ar fi devenit președinte fără această platformă. „Twitter este un lucru minunat pentru mine, pentru că, prin intermediul său se răspândesc veștile. Poate că nu aș fi aici, vorbindu-vă acum ca președinte, dacă nu aș fi avut o modalitate onestă de a face să se răspândească vestea”, a spus el la acel moment. „Cea mai simplă explicație este că vorbim despre bani”, spune Josh Tucker, profesor de politică la Universitatea din New York.

După ce contul de Twitter al lui Donald Trump a fost interzis, acesta și-a creat propria platformă de socializare numită Truth Social, foarte asemănătoare cu Twitter. Pentru a înțelege situația financiară în care se află Donald Trump, trebuie să înțelegem natura complexă a configurației de afaceri a Truth Social, relatează BBC.

Truth Social, noua platformă a lui Trump

Anul trecut, compania privată care deține Truth Social, Trump Media & Technology Group (TMTG), și-a anunțat intenția de a fuziona cu o companie fantomă care se tranzacționează la bursă, numită Digital World Acquisition Corp (DWAC). Aceasta este ceea ce se numește o societate de achiziții cu scop special (Special Purpose Acquisition Company – Spac). Spac-urile sunt prezentate ca o modalitate de a accelera procesul adesea lent de introducere în bursă a unei companii private. În termeni simpli, aceasta înseamnă fuziunea unei companii care nu se află la bursă cu una care se află la bursă.

Atât TMTG, cât și DWAC au fost de acord să fuzioneze, deși tranzacția nu a fost încă finalizată. Dar acest lucru nu i-a împiedicat pe investitori să aducă flux de capital în DWAC, toți speculând că tranzacția va fi finalizată. Compania fantomă este evaluată în prezent la peste 800 de milioane de dolari (665 de milioane de lire sterline). Având în vedere că DWAC ar urma să achiziționeze doar aproximativ un sfert din TMTG, compania nou fuzionată a lui Trump ar valora cel puțin 3-4 miliarde de dolari, spune Michael Ohlrogge, un academician specializat în Spacs. „El ar deține marea majoritate. Ar deține probabil 70 sau 80% din ea”, susține acesta.

Dacă tranzacția va fi finalizată, acest proiect ar deveni una dintre cele mai de succes afaceri din cariera lui Donald Trump. Dar cheia pentru a menține valoarea acțiunilor la un nivel ridicat este să te asiguri că fostul președinte rămâne pe Truth Social, în exclusivitate. Este greu de văzut ce avantaje are Truth Social fără Donald Trump. Compania de social media a fost creată de el. De ce ar trebui chiar și susținătorii săi să folosească platforma dacă el postează în altă parte?

Truth Social se luptă deja să atragă utilizatori. Firma de analiză Similar Web estimează că platforma a avut opt milioane de vizite pe site în septembrie 2022 , în scădere de la 11,5 milioane în iulie. Pentru o companie de social media, acest lucru este minuscul. Similar Web estimează că Twitter a avut nouă miliarde de vizite pe site în septembrie. Dacă Donald Trump ar înceta să mai posteze sau ar face acest lucru în altă parte, ar putea să scufunde prețul acțiunilor DWAC, pierzând sute de milioane de dolari.

Atât de importantă a fost exclusivitatea lui Donald Trump cu Truth Social pentru fuziunea propusă cu DWAC, încât în acord a fost introdusă o prevedere legală. Aceasta prevede că „Președintele Trump este obligat, în general, să facă orice postare pe Truth Social și nu poate face aceeași postare pe un alt site de socializare timp de 6 ore”. Acest lucru înseamnă că nu numai că Donald Trump ar putea pierde o mulțime de bani folosind Twitter, spre îngrijorarea investitorilor, dar ar putea fi și dat în judecată.

„Este greu de spus cu siguranță cine ar câștiga, dar ar fi complet nebunesc ca un astfel de proces să fie înaintat lui Trump”, spune Ohlrogge.

Trump, sub obligație legală de exclusivitate

Aceasta situație îl aduce pe Donald Trump într-o dilemă. Chiar dacă fostul președinte și-ar dori să revină pe Twitter,  este stimulat din punct de vedere financiar, dar mai ales juridic, să nu facă acest lucru. Cu toate acestea, există și alți factori în joc care l-ar putea determina să revină pe Twitter. În primul rând, prețul acțiunilor DWAC a înregistrat fluctuații puternice în ultima vreme. Mulți dintre investitorii din Truth Social au cumpărat acțiuni ca o modalitate de a investi în fostul președinte însuși.

„Acțiunile DWAC sunt ca un meme”, spune Michael Klausner, profesor de drept la Universitatea Stanford. „Acțiunile meme” sunt companii care au o mulțime de mici investitori online sau adepți ai rețelelor de socializare, care pot duce prețul acțiunilor în sus și în jos.

Klausner spune că mulți dintre cei care au investit în DWAC sunt chiar susținătorii lui Trump. „Ei cred că numele lui Trump atașat la ceva va fi valoros”, spune el. Acest lucru înseamnă că prețul acțiunilor DWAC crește atunci când norocul lui Donald Trump este în creștere, și scade atunci când acesta ia o întorsătură mai proastă. Luni, 7 noiembrie, valoarea acțiunilor a crescut după ce au apărut informații potrivit cărora acesta ar intenționa să candideze la președinție în 2024. Dar nouă zile mai târziu, când a confirmat în cele din urmă vestea într-un discurs care a fost criticat ca fiind „lipsit de energie”, prețul acțiunilor a scăzut.

În acest caz, deși DWAC fuzionează cu Truth Social, ceea ce face de fapt este să-i ofere lui Donald Trump o oportunitate de a se lansa pe sine – brandul său personal – la bursă. Dacă acesta este cazul, nu ar conta atât de mult dacă Trump ar înceta să mai folosească Truth Social , deoarece compania de social media este doar un proxy pentru imaginea sa personală. Pentru Josh Tucker de la Universitatea din New York, situația ridică întrebări morale interesante. „Personal, nu am mai auzit de așa ceva până acum , anume că aceste sume de bani depind de norocul și acțiunile politice ale lui Trump”.

Se va întoarce Trump pe Twitter?

El avertizează că un politician ar putea ajunge să ia decizii bazate nu pe ceea ce este bun pentru aspirațiile sale politice, ci pe cele financiare. „Dacă ești republican, s-ar putea să vrei ca și candidatul pe care îl susții să folosească mijloacele mass-media cât mai bine posibil”, spune el.

Tucker susține că, dacă republicanii l-ar alege pe Donald Trump drept candidatul lor la președinție, s-ar aștepta ca acesta să utilizeze mai mult mediile sociale în campanie, în loc să se limiteze la o singură platformă pentru câștiguri financiare.

Dar Donald Trump ar fi putut anticipa această problemă. În contractul de fuziune este îngropată o altă prevedere care îi permite să folosească alte platforme de socializare pentru „mesaje politice”. Ar putea fi o „portiță”, spune Klausner, care i-ar permite lui Trump să scrie pe Twitter fără a încălca contractul. Mai mult, Trump este obligat prin acordul de a posta exclusiv pe Truth Social doar până în iulie 2023, spune Ohlrogge. „Eu înțeleg că după acest moment [din punct de vedere legal] el ar putea posta direct pe Twitter, fără a posta mai întâi pe Truth Social”, spune el.

Există și alte motive care l-ar putea determina pe Trump să se întoarcă pe Twitter. Fuziunea celor două companii este în prezent sub investigație federală. Tranzacția ar putea încă să cadă, moment în care angajamentul legal al lui Donald Trump de a posta exclusiv pe Truth Social ar fi, de asemenea, rupt. Trump ar putea pierde bani, dar acest lucru ar deschide și mai mult oportunitatea pentru o revenire pe Twitter. Ca și în cazul multor afaceri financiare ale lui Trump, situația este complicată, iar Donald Trump nu este o persoană ușor de prezis. Dar ceea ce știm este că, dacă ar rămâne exclusiv cu Truth Social și ar finaliza fuziunea cu Spac, ar câștiga probabil o mică avere.

Este greu de înțeles cum de nu este acesta un factor important în gândirea sa. Se va schimba acest calcul pe măsură ce ne apropiem de alegeri? Este foarte posibil. Dar, deocamdată, Trump spune că rămâne pe loc.