Infofinanciar > Lumea la zi > Probleme moldovenești la nivel înalt. Igor Dodon acuzații fără precedent la adresa Maiei Sandu și a Occidentului
Lumea la zi

Probleme moldovenești la nivel înalt. Igor Dodon acuzații fără precedent la adresa Maiei Sandu și a Occidentului

Maia Sandu, actualul lider al Moldovei și Igor Dodon, fostul președinte al Moldovei, Sursa foto ZDG.md
fostul președinte al Moldovei, Sursa foto: ZDG.md

Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, acuză Occidentul de faptul că acesta ignoră lucrurile mai puțin legale pe care le face Maia Sandu, actual șef de stat. Acesta este de părere că actualul președinte profit de războiul din Ucraina pentru a rămâne la putere.

„Occidentul, pe fundalul conflictului din Ucraina, sprijină orice nelegiuire a Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, și a partidului său de guvernământ pentru a-i menține la putere”, a spus Igor Dodon pe agenția pe presă TASS.

Maia Sandu, susținută de Occident

Acesta spune că Occidentul „închide ochii la orice nelegiuire a conducerii”, mai ales că nicio altă conducere a Moldovei nu s-a bucurat de o asemenea susinere și permisivitate din partea marilor state.

„Președintele Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate au sprijin deplin din partea Occidentului, iar pe fundalul conflictului din Ucraina închid ochii la orice nelegiuire a conducerii. Nicio altă guvernare nu a beneficiat de o asemenea „permisivitate” inclusiv guvernele care au format coaliții de partide pro-europene cu sprijinul UE și SUA în ultimii 10 ani”, a transmis acesta, conform stiripesurse.ro.

„Occidentul beneficiază de cursul antirusesc urmat de autoritățile moldovenești contrar intereselor populației țării”, a continuat Dodon.

Moldova ofere gaz ieftin Transnistriei și cumpără scump de la ruși

Această ultimă declarație vine pe fondul prețurilor pe care Moldova trebuie să îl plătească pentru gazul din Rusia. Acesta este de 785 de dolari. Chișinăul a decis să cedeze acest gaz mai ieftin Transnistriei, iar ea să cumpere gaz mai scump.

„Moldova a avut ocazia să negocieze cu Gazprom un preț favorabil. A fost posibil să negociem cu Gazprom și să încheiem un contract pe termen lung la un preț fix, benefic atât pentru economia noastră, cât și pentru consumatori. Acesta ar putea fi un preț de 250-300 de dolari la 1.000 de metri cubi, care este de câteva ori mai ieftin decât cumpărăm noi acum pe piețele spot”, a spus acesta.

De asemenea, el a ținut să menționeze faptul că partidele de opoziție din Republica Moldova trebuie să fie unite pentru a da jos actuala conducere.

„Acum nu este momentul să ne amintim de supărările din trecut. Opoziția trebuie să aibă o singură sarcină – demisia guvernului, care duce țara spre dezastru. Doar prin unirea eforturilor, inclusiv în organizarea de proteste pașnice antiguvernamentale, vom putea avea alegeri anticipate. După ce am ieșit din arest la domiciliu în noiembrie, am vizitat jumătate din raioanele republicii, unde m-am întîlnit cu oamenii. Cei mai mulți dintre ei doresc schimbarea Guvernului care le-a înșelat așteptările. Oamenii cred că alegerile anticipate vor corecta greșeala, atunci cînd mulți alegători au crezut în promisiunile lui Sandu și ale partidului său”, a spus fostul președinte al Moldovei. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.