Lumea la zi

Lovitură dură pentru Maia Sandu! Fostul președinte, Igor Dodon, scapă de arestul la domiciliu

igor dodon
sursă foto: tv8.md

Lovitură dură pentru reformele inițiate de președintele moldovean, Maia Sandu, după ce  contracandidatul său de la alegerile prezidențiale, Igor Dodon, suspectat de corupție, finanțare ilegală și trădare de țară, a scăpat de măsura arestului la domiciliu. Instanță de judecată i-a preschimbat pedeapsa cu măsura controlului judiciar. Însă, Dodon nu are voie să părăsească țara, potrivit presei de la Chișinău.

La ieșirea din sala de judecată fostul președinte pro-rus a ținut să marcheze decizia magistraților, catalogand-o drept o primă reușită „ „Este prima noastră victorie”. Dodon se afla sub măsura arestului la domiciliu încă din luna mai, însă judecătorii Curții Supreme de Justiție au revenit asupra deciziei și l-au plasat sub control judiciar.

Dodon scăpă de măsura arestului la domiciliu

Procurorii au înaintat solicitarea în instanța de judecată după ce fostul președinte Dodon a fost reținut pentru 72 de ore, măsură dispusă în urma perchezițiilor desfășurate în dimineața zilei de 24 mai, atunci când ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, au demarat împreună cu procurorii anticorupție descinderi la adresa fostului președinte dar și la alte locații.

O zi mai târziu, pe 25 mai, anchetatorii au cerut aplicarea măsurii arestului preventiv pentru Dodon și pentru Petru Merineanu, cumnatul celui dintâi. La 2 zile după reținerea lui Dodon, magistrații Judecătoriei Ciocana au emis o decizie prin care cumnatul fostului președinte a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în penitenciarul numărul 13.

Acuzațiile au vizat-o și pe fosta prima Doamnă, învinuită oficial de complicitate la îmbogățire ilicită. În urma audierii, la Procuratura Anticorupție, soția lui Dodon a pozat în victimă susținând că dosarul în care este vizată este unul politic și are drept scop să-i denigreze familia.

Nu trebuie uitat faptul că în urma perchezițiilor, procurorii au depistat peste 600.000 de mii de lei, iar într-un plic inscripționat cu simbolurile unui partid s-au găsit alte 17.000 de lei și 1000 de dolari, potrivit observatornews.ro.

Dodon a fost acuzat de  îmbogățirea ilicită, corupere pasivă, finanțarea ilegală a partidului

În cadrul anchetei sunt cercetate fapte precum îmbogățirea ilicită, corupere pasivă, finanțarea ilegală a partidului și trădarea de Patrie, care au avut loc începând cu anul 2014 și până în momentul de față, inclusive evenimentele care au fost vizate în imaginile video publicate în mass-media și rețele de socializare.

Pe durata procesului, avocații lui Igor Dodon au solicitat, cum era de așteptat, încetarea dosarului penal invocând faptul că acestuia nu i s-ar fi ridicat imunitatea de fost șef de stat. Procedura de ridicare a imunității trebuie votată în Parlament de două treimi dintre demnitari.

În tabăra acuzatorilor, procurorii au invocat faptul că imunitatea este pierdută odată cu expirarea mandatului de deputat. În rechizitoriul procurorilor se mai arată faptul că Dodon ar fi pretins și primit de la oligarhii Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov sume cuprinse între 600.000 până la un milion de dolari pentru controlarea proceselor politice, sociale și economice din Republica Moldova, de către cei doi, precum și eschivarea acestora în fața răspunderii penale.